Загубихме писателката с български произход Дубравка Угрешич

Светът загуби писателката Дубравка Угрешич.

На 73-годишна възраст днес е починала голямата хърватска писателка, есеистка и преводачка Дубравка Угрешич, съобщи Загребският мултимедиен институт.

Тя е издъхнала, заобиколена от приятели и семейството си в Амстердам.

Българските читатели познават творчеството й, благодарение на издателство „Колибри“. На български език четем „Баба Яга снесла яйце“, „Епохата на кожата“, „Американски речник“, „Форсиране на романа река“, „Лисица“ и „Щефица Цвек в челюстите на живота“.

Дубравка Угрешич е родена в Кутина, Хърватия, Социалистическа федеративна република Югославия през 1949 г. Нейният баща е хърватин, а майка ѝ е българка, родена в Бургас.

Завършва Загребския университет, специализира в Московския университет.

До започването на войната в Хърватия в началото на 1990-те години Дубравка Угрешич работи в Института по теория на литературата в Загреб, а нейните основни научни интереси са свързани с руската литература на ХХ век, на която същевременно е и преводач. Сред най-известните ѝ преводи са на Даниил Хармс и Борис Пилняк, както и антологията на алтернативната руска проза „Шамар в ръката“ (1988).

„Щефица Цвек в лапите на живота“ („Štefica Cvek u raljama života“, 1981) – иронична постмодернистична проза, свободно заиграваща се с клишета и стереотипи на тривиалната литература и култура – е първият ѝ писан преди емиграцията роман, който ѝ донася известност и скоро е филмиран. Следващият роман, който ѝ донася голямо признание, е „Форсиране на романа река“, за който е отличена с НИН-ова награда през 1988 година.

Угрешич живееше в Амстердам. Нейната първа публична изява в Хърватия след самоналоженото изгнание е през 2004 г. (при представянето на романа „Министерството на болката“).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *