„Седемте сестри“ на Лусинда Райли – поредицата, която променя човешки съдби

Писателката започва мащабния проект преди повече от десет години, а последната, осма книга от поредицата е завършена от сина й – Хари Уитакър

 

„Седемте сестри“ е уникална поредица от осем книги, които на български език излизат с логото на Книгоиздателска къща „Труд“.  

„Когато за първи път ми хрумна идеята да напиша поредица от книги, базирани на Седемте сестри – Плеядите, бях привлечена от факта, че всяка една от тези митологични сестри е уникална и силна жена – казва Лусинда. – В представите на някои народи те са били Седемте майки, които са „засели“ земята. Исках и да отбележа постиженията на жените през последните сто години, когато толкова често техният принос за превръщането на нашия свят в това, което е днес, е бил засенчен от постиженията на мъжете. Поредицата „Седемте сестри“ празнува безкрайното търсене на любов и изследва опустошителните последици, когато тя бъде изгубена“.

Всяка от книгите следва историята на отделна сестра и всички са базирани донякъде на митологията около прочутото звездно съзвездие, изпъстрени са с анаграми и препратки към действителната митология. Историята започва в красив замък на брега на Женевското езеро – дома на сестрите Д`Аплиез. Мая, Али, Ася, Тиги, Кики и Електра се събират заедно, когато им съобщават, че любимият им баща, милиардерът, когото са познавали като Татко Солт, е починал. Той ги е осиновил от цял ​​свят и сега те намират пликове, които съдържат улики за тяхното минало, и набор от координати, гравирани върху армиларна сфера, показващи къде баща им ги е намерил.

Щастливото семейство на Лусинда Райли през 2014 г.

Първият роман е историята на Мая, най-голямата от сестрите, чиято следа я отвежда до рушащо се имение в Рио де Жанейро, Бразилия. Там тя започва да сглобява парчетата от мястото, където е започнала нейната история. Следващите пет романа следват всяка от другите сестри, докато откриват своето минало – и бъдеще – а седмият роман дава отговор на въпроса „къде е седмата сестра?“.

Докато пътувам по света, следвайки стъпките на моите действителни и измислени женски герои, за да разследвам техните истории, аз изпитвам смирение и благоговение пред упоритостта и смелостта на поколенията жени преди мен. Независимо дали се борят със сексуалните или с расови предразсъдъци на отминалите времена, губят близките си заради опустошението на войни или болести или създават нов живот на другия край на света, тези жени са проправили пътя за нас“, добавя Лусинда.

Краят на поредицата е “Атлас“ – историята на Татко Солт, енигматичния баща на сестрите, а неговият характер е видян през очите на скърбящите му дъщери едва след смъртта му. Кой е той? Защо осиновява своите момичета от различни краища на земята?

Сагата „Седемте сестри“ е история за човечеството: за любовта, семейството, радостта, загубата, страха и болката. И най-вече за единственият дар, който е по-важен от всеки друг и ни е запазил живи през цялото непоносимо страдание: надеждата.

За съжаление Лусинда Райли умира от рак през 2021 г. А книгата  „Атлас. Историята на Татко Солт“ завършва нейният син – Хари. Хари Уитакър прекарва първите няколко години от живота си в провинциалното западно крайбрежие на Ирландия. През 2019 г. Хари и Лусинда стават съавтори в поредицата за деца „Ангели пазители“. Днес Хари живее в Йоркшир, Англия, с приятелката си и котка на име Тиги – както се казва и една от сестрите.

Лусинда Райли

Лусинда Райли е родена през 1965 г. в Ирландия. Книгите й са преведени на тридесет и седем езика и продължават да предизвикват емоционална вълна навсякъде по света. Поредица  „Седемте сестри“ се превърна в световен феномен, създавайки свой собствен жанр, а има планове за създаване на телевизионен сериал от седем сезона.

Нейните книги са номинирани за множество награди, включително италианската награда Bancarella, наградата The Lovely Books в Германия и наградата за романтичен роман на годината. През 2020 г. тя получава нидерландската платинена награда за продажби над 300 000 копия за един роман за една година – награда, спечелена последно от Джоан Роулинг за Хари Потър.

Лусинда е диагностицирана с рак през 2017 г. и почина на 11 юни 2021 г., заобиколена от семейството си.

Можете да поръчате „Атлас“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *