Български деца правиха подводници с чешките автори Станчик и Миклинова

Стотици български деца имаха удоволствието да се срещнат със създателите на прекрасната и вълнуваща книжка „Н2О и тайната водна мисия“ (изд. „Изида“, част от поредица подкрепена от програма „Творческа Европа“) – чешкия писател Петър Станчик и художничката Галина Миклинова в компанията на преводача Красимир Проданов.

Творческата им работилница беше част от програмата на Софийския литературен фестивал за деца и младежи.

Първокласниците от столичното училище „Индира Ганди“ в София също имаха възможност под ръководството на Галина Миклинова и Петър Станчик да си направят миниподводница от картон и да получат капитанска книжка за управление. Творческа работилница с деца се проведе и в Чешкия център.

Преводачът Красимир Проданов увлекателно представи на децата книгата. „H2O и тайната водна мисия“ е чудесна смесица от приключения, интригуващи факти и смях. В нея едно момче измисля необикновен уред, наречен умалител, с който той и още двама негови приятели се смаляват, влизат в миниатюрна подводница и по тръбите на градския водопровод се впускат в необикновени приключения. Изправят се и срещу върлите си неприятели – проф. Вулпес, който постоянно краде откритията на другите, и банда лоши момчета. Покрай това децата научават интересни неща от областта на физиката, архитектурата, историята и природата.

Двамата автори разписаха много книги, а Галина Миклинова даваше автографи и върху книгите от популярната поредица „Чифтоядците“, която тези дни беше допълнена с новото издание „Чифтоядци завинаги“. Миклинова е илюстраторка на чешките издания на „Хари Потър“. Гостуването на двамата автори е със съдействието на Чешкия литературен център към Моравската библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *