„Сърце“ от Едмондо де Амичис: Забравен шедьовър в поредица „Златни детски книги“

„Сърце“ от Едмондо де Амичис е новото заглавие в поредицата „Златни детски книги“ на Книгоиздателска къща „Труд“. Книжната поредица с класики скоро ще чества 20-годишен юбилей, а ценната книга на Де Амичис излиза под номер 82.

„Сърце“ е роман за деца от италианския писател Едмондо де Амичис (1846 – 1908), написан под формата на дневник.  Издаден е за пръв път на 17 октомври 1886 г. и заедно с „Пинокио“ на Карло Колоди се счита за една от най-обичаните детски класически книги. „Сърце“ е една от малкото книги, които се четат с голям интерес и от деца, и от възрастни.

Сюжетът на книгата е вдъхновен от училищния живот на синовете на автора Фурио и Уго. Малкият герой в „Сърце“ – Енрико, всеки ден описва многобройните интересни и трогателни, а понякога тъжни и страшни преживявания на своите съученици. За днешните деца училището е съвсем естествен етап от израстването и единственият им ангажимент е да го посещават и да се учат. Но преди години да си ученик е било свързано с лишения за семейството, с ходене с часове до училищната сграда, с подигравки, но и с много силни приятелства. Учителят е бил повече от родител.

За това „Сърце“ ще се запомни от всеки, който я прочете. Тя е четена и препрочитана, предавана от поколение на поколение и пазена като най-голяма ценност, защото в нея, освен за възпитанието на учениците, се разкриват добродетелите на човека и силата на вярата и борбеността. Тя ще научи подрастващите на толкова много добрини, ще припомни какво са уважението, разбирането, обичта, помощта и останалите добри човешки качества на света.

Четете сега тая книга, деца. Надявам се, че ще останете доволни от нея и че тя ще ви бъде от полза“, пише самият Де Амичис.

„Сърце“ излиза с нов блестящ превод на Весела Лулова Цалова. Корица – Матея Аркова.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *