„Колко опасно е да пушиш в леглото“ на Мариана Енрикес: Проза, която те връхлита със скоростта на тежкотоварен влак

„Колко опасно е да пушиш в леглото“ е сборникът с разкази на Мариана Енрикес, финалистка за Международния „Букър“ през 2021 г., който излиза за първи път на български език с логото на издателство „Лабиринт“.

Добре дошли в Буенос Айрес, град, където ще срещнете зловещото въплъщение на най-стряскащите кошмари: обезумели вещици, бездомни призраци, проклятия, тийнейджъри бунтари, ненаситни жени. В тези готически разкази за мъст, мании, магии, фетиши и градска лудост, с които Мариана Енрикес си извоюва място сред финалистите за Международния „Букър“, аржентинската писателка показва как в делничния бит нахлува паранормалното и животът дерайлира, стига в него да се появят натрапчиви мисли, лъжи и семейни предателства.

Проза, която те връхлита със скоростта на тежкотоварен влак.

За почитателите на хоръра и на литература, която ни тласка да надзърнем в бездната на всичките си страхове и суеверия и на ужаса да си жив.

„Колко опасно е да пушиш в леглото“

Мариана Енрикес (р. 1973), една от най-ярките звезди на литературния небосклон на Латинска Америка, често е сравнявана с Шърли Джаксън, Хорхе Луис Борхес и Боланьо. Авторка е на четири романа, три сборника с разкази, пътеписи и статии. През 2021 г. е сред финалистите за Международния „Букър“. За нея Казуо Ишигуро, нобелов лауреат за литература, казва: „Най-вълнуващото откритие в литературата, което съм правил от доста време“.

Можете да откриете сборника в книжарниците или да го поръчате ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *