„Върнато момиче“ по едноименния бестселър на Донатела ди Петрантонио е вече по кината в Италия

„Върнато момиче“ (L’arminuta) единственият италиански филм в официалната селекция на 16-ото издание на Филмовия фестивал в Рим, състоял се на 14 октомври. За първи път присъждат Специална награда за режисура (10 000 евро) на режисьора Джузепе Бонито за италианско-швейцарската копродукция.

Базиран по бестселъра „Върнато момиче“, спечелил наградата Кампиело за 2017 г. от Донатела ди Петрантонио, която е автор на темата и сценария на филма с Моника Запели, поддържайки стилистична и идеална приемственост с романа. Авторът на книгата Донатела ди Петрантонио също присъства на фестивала. Филмът се излъчва в италианските кина от 21 октомври 2021 г. 

Талантливият режисьор Джузепе Бонито представя историята на тийнейджърка, която по необясним начин е взета от приемното си семейство, което я отглежда с любов в града в продължение на тринадесет години и я връща в селския и архаичен свят. 

След кастинг, в който участват над три хиляди момичета от Абруцо, са избрани главната героиня (София Фиоре) и малката сестра (Карлота де Леонардис). И двете наистина убедителни. Заедно с тях двете майки, (Ванеса Скалера и Елена Лиети), също така и по-големият брат (Андреа Фуорто) и бащата, почти винаги мълчалив, изигран от Фабрицио Феракане.

Намираме се в централна Италия в средата на 70-те години на миналия век, вероятно във вътрешността на Абруцо, където е родена авторката на тази книга. Бедността и суровостта доминират в живота и умовете на местните жители. 13-годишно момиче (София Фиоре) пристига в чифлика от града, облечено в малката си рокля и дълга червена коса. Баща й я придружава и тя е посрещната от скромно семейство, състоящо се от жена с тъжен поглед (Ванеса Скалера, „Откраднати дни“), строг баща, говорещ много малко думи (Фабрицио Феракане, „Раят на пауна“), мъж, свикнал да работи в каменна кариера, и пет деца. Скоро откриваме, че тази, която веднага ще бъде наречена Арминута (завърналата се, на диалекта на Абруцо) е част от това семейство. Тя е „продадена“, когато е само на шест месеца на братовчед от града, чиято богата съпруга не може да има деца. Сега жената е болна, осиновителят й не иска да знае за нея и я връща като колет.

Арминута е шокирана от новото си положение, от този свят, в който тя е помолена да пререже гърлото на живо пиле и да спи в една стая с всичките си братя и сестри. Единствената истинска и силна връзка, която тя установява, е с по-малката си сестра Адриана (Карлота де Леонардис), момиче, което изглежда е най-умното сред тях и се грижи за най-малкото дете. Най-големият, Винченцо (Андреа Фуорто), почти на 18 години, работещ ежедневно на полето, е бунтовник, някога е избягал със селския цирк, а по-късно през нощта, е хванат от баща си. Винченцо насочва погледа си към новодошлата си сестра, подарява й огърлица, открадната неясно от кого, а Арминута, обезпокоена и поласкана от това внимание, не отказва нощните докосвания и първата целувка. Инцидент с мотор, почти като божествено наказание за кръвосмесителната връзка, ще промени коренно нещата.

Арминута започва да посещава местното училище, печели литературно състезание с история за извънземно, което тя чувства, че е, но не се отказва, не разбира защо жената, която я е отгледала, която й е дала шанса да бъде нещо различно от стопанка в провинцията, сега я отхвърля. В ретроспекциите, които ни показва режисьорът, виждаме тази жена (Елена Лиети, „Три етажа“) на почивка край морето, разсеяна, неуловима и усещаме предателството на брака, а желанието за майчинство другаде.

„Върнато момиче“ е трогателна и пленителна история, чувствително изследване на идентичността, принадлежността, идеализма и как осмисляме света. Донатела ди Петрантонио разказва за сълзите на живота с груби, откровени думи. Авторката се занимава с темата за майчинството, семейството, отговорността и грижите, от оригинална гледна точка и с рядка изразителна интензивност и горчивина.

Донатела ди Петрантонио (родена през 1963 г. в Абруцо, Италия) е един от най-добрите италиански романисти. По професия е стоматолог. Автор е на романите „Моята майка е река“ и „Красива моя“. Лауреат е на наградите „Кампиело“, „Наполи“, „Бранкати“ и „Стрега“. Романът „Върнато момиче“ постигна голям успех в Италия и е публикуван в много страни. Има и театрална постановка, основана на сюжета на романа. Публикувана е втора част на книгата, наречена „Борго Суд“, която беше в краткия списък за наградата „Стрега“.

„Този мъж ли взе тази рокля за теб?“, попита тя тихо.

„Той я купи за мен вчера, просто за да се върна тук“.

„Но какъв ти е той?“, попита тя, любопитна. 

„Далечен чичо. До днес живях с него и жена му“. 

„Но коя е твоята мама?“,  попита тя, обезкуражена.

„Имам две. Едната е твоята майка“. 

Можете да поръчате книгата „Върнато момиче“ ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *