Четем смятания за изгубен трактат „Изкуството на войната“

„Изкуството на войната“, трактатът на Сун Бин, смятан за изгубен още в древността, но открит през 70-години на ХХ в., е най-новата книга от колекцията на издателство „Изток-Запад“.

През 1972 г. едно откритие на китайските археолози взривява научния свят – при разкопки в гробница от династия Хан е открит трактатът на Сун Бин „Изкуството на войната“, смятан за изгубен още в древността. Авторът му, прочут стратег от IV в.пр.н.е., е не само родственик на знаменития Сундзъ, но и продължител на неговото дело. 

Някога трактатът е бил една от най-ревниво охраняваните тайни на императорския двор. Той ще бъде интересен далеч не само за специалистите по военно дело или за тези, които се интересуват от класическата китайска култура. Книгата на Сун Бин е незаменимо ръководство за всеки, който иска да изгради себе си като лидер или просто да даде здрава основа на живота си днес, в един турбулентен и изпълнен с изключителни предизвикателства свят.

Сун Бин е китайски генерал, военен стратег и писател, живял по време на периода на Воюващите царства (475–221 г.пр.н.е.) от китайската история. прочут стратег от IV в.пр.н.е. Известен е като Ци Сундзъ и Сундзъ II. Той е не само родственик на знаменития Сундзъ, но и продължител на неговото дело.

По-долу четете откъс от книгата:

Изкуството на войната

авремето цар Хуей, владетелят на Лян, поискал да нападне Хандан, столица на [съседното царство] Джао и изпратил в Чациу пълководеца Пан Дзюен начело на 80-хилядна армия. Стигнало това и до ушите на цар Уей, владетеля на Ци. На свой ред той наредил на пълководеца Тиен Дзи да тръгне с 80 хиляди воини към западната граница на царството му [и оттам да следи развоя на събитията]. Когато войските на Пан Дзюен нахлули в земите на [съседното царство] Уей, Тиен Дзи се обърнал за съвет към Сун Бин:

– Какво да правим? Да се притечем ли на помощ на Уей?

– Това би било против законите на войната – отвърнал Сун Бин.

– А какво можем да направим, щом не бива да им помагаме?

– Аз бих ви препоръчал да изтеглите войската си на юг и да ударите Пинлин – рекъл Сун Бин. – Крепостта е малка, но заобиколена от обширни и гъстозаселени земи, има силен гарнизон и е важен укрепен пункт в източния регион. Тя е почти непревземаема. Но целта на този набег е друга – да заблудим неприятеля. Тръгнем ли на поход към Пинлин, ще оголим тила си и много лесно могат да ни отрежат снабдяването, тъй като тази област граничи на юг с царство Сун, на север с царство Уей, а точно по средата на пътя ни се пада Шъциу. По този начин ще създадем впечатлението, че не разбираме нищо от изкуството на войната.

Тогава войските на Ци вдигнали лагера си и се насочили към Пинлин. Щом навлезли в околностите му, Тиен Дзи отново извикал при себе си Сун Бин и го попитал какво да предприеме сега.

Вместо отговор Сун Бин също му задал въпрос:

– Кои градоначалници в нашето царство не владеят изкуството на войната?

– Ами тези на областните градове Линдзъ и Гаотан – отвърнал Тиен.

Сун Бин го посъветвал да изпрати тъкмо тях да предвождат похода към Пинлин, а после обяснил:

– Градовете Хуан и Дзюен в царство Лян имат добри пътни връзки помежду си и в тях са разположени силни гарнизони под командването на Дзуан Ту. Тоест ще пожертваме нашия авангард, предвождан от двамата градоначалници, тъй като Дзуан Ту много лесно ще го обкръжи и избие до крак, но ще съхраним основните си сили и ариергарда, където са най-добре обучените ни и въоръжени войници.

Тиен заповядал на въпросните велможи да поведат два отряда към Пинлин. Стигнали те до крепостта и плъзнали като мравки по стените ѝ, но тогава били обкръжени от войските на уейските пълководци Сие Дие и Дзуан Ту, които дружно ги ударили и се вклинили по фланговете. Тиен Дзи отново се обърнал за съвет към Сун Бин:

– Нашите войски не само не успяха да превземат Пинлин, ами и двамата градоначалници претърпяха сериозни загуби. Какво да правим сега?

– Бих помолил господаря да издаде следната заповед. Нека запрегнат бойните колесници (战车 джанчъ) и тръгнат час по-скоро на запад, към столицата на Лян. Това вече ще е истинско предизвикателство за Пан Дзюен. А ако господарят изпрати и няколко разезда да дразнят войските му, неприятелят ще си помисли, че не разполагаме с достатъчно сили и ще действа прибързано.

Тиен Дзи направил така, както го посъветвал Сун Бин. И наистина Пан Дзюен изоставил тежкото снаряжение и обоза си и се втурнал да спасява Далян. При Гуейлин обаче го пресрещнали основните сили на Ци, начело със Сун Бин, и безпощадно го разгромили. Самият Пан Дзюен­ попаднал в плен. Ето как Сун Бин доказал, че владее до съвършенство тактиката и стратегията.

Можете да поръчате „Изкуството на войната“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *