„Опашка от убийци“ на Антъни Хоровиц: “Мистерия от златната епоха на стероиди”

Безмилостно напрегнат и невероятно забавен, романът „Опашка от убийци“ е трета част от приключенията на бившия детектив Даниъл Хоторн и неговия спътник по неволя, писателя Антъни Хоровиц, след бестселърите „Убийството е всичко“ и „Присъдата е смърт“.

“С колоритни герои, затворени на едно място, умело разхвърляни улики и непрестанни заяждания между двамата разследващи, Хоровиц забавлява непрестанно читателя в един прекрасен пример за класически криминален трилър”, пише Индипендънт.

“Мистерия от златната епоха на стероиди”, коментират от Киркус Ривюс.

Предстои ни нова среща с детектива-консултант Даниъл Хоторн и неговия спътник по неволя, писателя Антъни Хоровиц, след бестселърите „Убийството е всичко“ и „Присъдата е смърт“. В „Опашка от убийци“, която излиза с логото на издателство „Еднорог“, двамата се замесват в разследването на жестоко убийство, докато се опитват да разрешат собствените си проблеми и да преодолеят съмненията, които изпитват един към друг. Антъни Хоровиц отново заплита невероятна интрига, като същевременно представя блестяща сатира на света на книгите и техните автори, а не пропуска да се присмее и на самия себе си.

Олдърни е идиличен остров край южното крайбрежие на Англия. Това е перфектното място за нов литературен фестивал. Хоторн е поканен тук, за да представи новата си книга, а към него се присъединява и Хоровиц, макар че съвсем не изгаря от желание да го прави. Двамата се оказват част от колоритна група, в която са още писателка на популярни детски книги, френска поетеса, известен майстор-готвач, представящ готварските си книги, сляпа жена – екстрасенс и автор на книги за отвъдното, както и военен историк. Оказва се, че всеки от тях крие своите мрачни тайни.

От момента на пристигането на Хоторн и Хоровиц на острова, градусът на напрежението застрашително се покачва. Двамата узнават за набиращ скорост скандал, свързан с прокарването на спорен електропровод, който разделя местните на два враждуващи лагера. В дъното на скандала е милионерът Чарлс Льо Мезюрие, който ще се облагодетелства от прокарването на електропровода. По стечение на обстоятелствата той е и спонсор на фестивала, а враговете му са прекалено много.

Когато Льо Мезюрие е жестоко убит, Хоторн и Хоровиц се заемат със случая. Разбира се, никой няма право да напуска острова, и ситуацията предизвиква асоциации с класиката на Агата Кристи „Десет малки негърчета“. За капак местната полиция по-скоро се пречка, отколкото помага, и е повече от ясно, че убиецът е наблизо. А жертвата му няма да остане само една…

В „Опашка от убийци“ отново може да се насладим на невероятната наблюдателност и дедуктивните умения на Даниъл Хоторн. Антъни Хоровиц, който изглежда като събрат на доктор Уотсън, все пак смята, че не отстъпва по нищо на своя „съдружник по неволя“. Но писателят ще трябва да се примири, че не е от същата класа, когато става въпрос за толкова сложно разследване с безкрайно много заподозрени, подвеждащи следи, шокиращи улики и неочаквани разкрития. 

„Хоровиц е майстор на заблудата и неговият бестящ, ироничен автопортрет забавлява читателите в тази остроумна сатира на издателския свят“, е мнението на „Буклист“ за „Опашка от убийци“. В най-новия си шедьовър авторът иронизира и други задължителни атрибути от ежедневието на съвременния писател: издателите, агентите, редакторите, литературните фестивали. Заразителният му хумор е чудесно допълнение към интригуващото действие, а на финала ни подхвърля жокер за следващото приключение на детектива и неговия неизбежен спътник.

Антъни Хоровиц е един от най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали: „Убийства в Мидсъмър“, „Войната на Фойл“,“Поаро“ и много други.

„Мозайка от убийства“ е определена за „Най-добра книга на 2017“ от „Уошингтън Поуст“, „Ескуайър“, „Амазон“ и Националното радио на САЩ. В момента се подготвя сериал по нея, който се очаква през 2021 г. През 2014 г. Антъни Хоровиц получава Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

Можете да поръчате „Опашка от убийци“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *