„Тайната история на ндрангета“ отново на книжния пазар

Документалният труд на Никола Гратери и Антонио Никазо разкрива тайните на най-безпощадната действаща мафия

Невидима, прикрита, страшна и безпощадна, богата и могъща – това е ндрагета, най-жестоката мафия, изградена на „кръвно родство между главорези“. Нейната история е пълна с насилие, убийства и отвличания, трафик, рекет и срастване с властта, продължило десетилетия наред.

„Тайната история на ндрангета“ от Никола Гратери и Антонио Никазо, издадена от „Кръг“ през 2019 г., отново може да бъде намерена на българския пазар след кратко отсъствие. Световният бестселър за италианската мафия e в превода на Вера Петрова, а дизайнът на корицата е дело на Димитър Кьосев.

Ндрангета е мафия, развила се тихомълком и преминала непокътната през две войни, фашистки режим, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република. Организацията прилича на праисторическо чудовище, което оцелява, защото все още има кой да го закриля, търси и вплита в законови рамки. Отличителната й черта и в края на XIX в., и днес, е способостта й да завързва контакти с „неподозирани хора и да се възползва от добрите им намерения“.

Структурата се ражда в Калабрия, най-бедния район на Италия. Дори има своя митология, според която произходът й е „аристократичен“ и тръгва от „рицарите на честта“ Осо, Мастросо и Карканьосо. Книгата не просто проследява историята й, но разкрива потайностите на престъпната организация и анализира причините, довели до разпространението й на всички континенти.

Въпреки че дълго е възприемана като мафия на маргиналите, днес групировката контролира една трета от световния трафик на кокаин, а с измами усвоява и милиони евро от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия, дори образование.

Ако в първите си години ндрангета се занимава с проститутки и търговци и купува гласове за местни политици по изборите, то днес тя се е загнездила високо в света на политиката, съдебната власт и икономиката.

Авторите на изданието получават смъртни заплахи за работата си по темата. Те виждат лъч надежда в това, че млади хора и членове на семействата на мафиоти се противопоставят на насилието и всевластието на ндрангета. През 2021 г. 70 представители на престъпната организация са осъдени по време на най-големия процес срещу мафията в Италия, а се очаква в рамките на това дело присъди да получат още 350 души.

Тайната история на ндрангета – Никола Гратери и Антонио Никазо

Никола Гратери е италиански прокурор, който живее под полицейска закрила от 1989 г. заради активната си борба с ндрангета.

Антонио Никазо е световноизвестен експерт по организирана престъпност, който се мести в Канада през 1990-а от мерки за сигурност. Съавтори са на няколко документални книги.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *