„Хайде на мач“: Култовата книга с илюстрации на Даниел Мюлер вече и в България

Най-добрата книга за Цар Футбол, подходяща както за малки, така и за пораснали деца, вече е и в българските книжарници. „Хайде на мач” с рисунки на швейцарския илюстратор Даниел Мюлер от девет години е с култов статут заради забавните истории, разказани с много картинки и малко думи. Художникът се вдъхновява за тях от приключенията на различни отбори, но най-вече от мачовете на германския тим по европейски и световни първенства.

Герои на книгата, излязла у нас с логото на издателство „Лист”, са двата футболни клуба „Наши” и „Ваши” и техните предани запалянковци. Феновете от всяка възраст, пол и занятие крещят по стадионите, възторгват се от Ицо, и ругаят съдията по всички правила. А той свири дузпи, раздава картони и ръкомаха в неистов унес. 

Благодарение на рисунките на Даниел Мюлер 

даже и непрофесионалистите
разбират езика на футбола: 

когато реферът вдигне лява ръка горе – следва непряк свободен удар. Щом изпъне дясната напред, а дланта се пада вертикално – ударът е пряк свободен. Протегне ли се дясната ръка с длан нагоре, тогава е център.

А при играчите… всеки знае какво е воле, обаче има и удар „Боц”, и още, и още. Тази книга ще хареса не само на Христо Стоичков.

Авторът ѝ Даниел Мюлер е роден през 1964 г. Родителите му имали месарница в кантона Ааргау, което според него обяснява много неща. Когато бил на осем, баща му завел семейството в стара ферма с овце, ябълкови дървена и големи ливади, които чакат някой да ги окоси. Детската му мечта е да стане научен илюстратор и непрекъснато карал майка си да го води на такива изложби.

Завършва училището по дизайн в Цюрих, но, по собствените му думи, не бил добър в научните илюстрации. Затова пък става илюстратор на художествена литература и детски книги. 

Както отбелязва в биографичния анонс на сайта си: „Докато илюстрирам, понякога възникват идеи, отклонения, отпадъци, материали, които намирам за красиви и искам да запазя. Може би те могат да бъдат продължени, а може би са твърде добри, за да бъдат изхвърлени. Паркирам ги в размер на пощенска картичка и ги събирам в таблото си за снимки. Пяната на дните… така да се каже.”

Илюстрации Даниел Мюлер

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *