Нова стихосбирка от Иля Велчев

Броени дни след своя рожден ден Иля Велчев поднася своя поетичен подарък към почитателите си. „Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“ (с логото на Книгоиздателска къща „Труд“) е луксозна стихосбирка, с твърди корици, събрала най-новите му стихове. 

“Студена страст”, „Любовна балада“, „Окованата риба“, „Сънувах те“, „Когато се събудим утре“, „Несбъдната жена“, „Любов от кръв“ – са само малка част от заглавията, посветени на един от вечните двигатели на човечеството – любовта. Но за своите стихове Иля Велчев споделя много повече, те: „одират паяжинните воали, с които спасяваме очите си от грубото осветление, с което животът наднича в тях. Някои са жестоки, но с впръсъци любов и докосване до Бога. Нож, който реже плът от плътта и душа от душата ми. Много дълго още ще е трудно в този наш свят, който по-често не е нежен за двама, а е тесен за сам. Ала друг аз не зная да има“.

ТОВА, КОЕТО НЯМА ДА ПРЕГЪРНА

Изпита нощ, изяден ден, целувката от вчера
и постоянната лъжа, че ти си само моя,
но странно, не съжалявам, че още ме задържаш
отдаваш се като земя на дъжд, трева висока вдигаш,
но слънцето остава безразлично и цялата природа е безлична,
а си красива повече от всичко.

В над 100 страници срещата на читателя със стиховете на Иля Велчев е съпътствана със специално създадените художествени илюстрации от Милена Велчева – муза и съпруга на поета. Самата тя се завърна наскоро от Истанбул след среща с вселенския патриарх, на когото подари своята картина послание „Прегръдката на мира“.

Иля Велчев е известен български режисьор, сценарист, поет и писател, роден през 1946 г. Автор е на много книги с поезия и проза, на игрални филми с милиони зрители, на телевизионни театрални постановки, на сценарии, адаптации и стихове за песни.  Творбите му са преведени в над 15 държави. Символ на неговата позиция като творец и човек е стихотворението “Ако си дал”, което Емил Димитров превръща в песен.

Стихосбирката му „Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“ е втората му книга с логото на КК „Труд“, след „Биографични снимки“ (2018 г.).

Можете да поръчате новата стихосбирка ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *