„Ресто“ на Бистра Величкова с премиера на 8 април в Пловдив

Издателство „Ерго“ и Jazz Cafe Plovdiv канят читателите на Премиерата на сборника разкази „Ресто“ от Бистра Величкова в Пловдив в Jazz Cafe Plovdiv, на 8 април (събота) от 19.00 ч. 

Книгата ще представи Силвия Димитрова, музиката на живо ще е от На Червено.

Редактор на сборника с разкази „Ресто“ е поетесата д-р Лора Динкова. Издател и втори редактор на книгата е Мартин Христов (Изд. „Ерго“). Художник и оформление на корицата: Надежда Костова. На събитието авторката Бистра Величкова ще прочете разкази от книгата и ще разкаже за вдъхновението да ги напише.

 

Ето какво сподели Бистра Величкова в предаването „Вход свободен“ по Радио Пловдив:
„Аз имах колебания за заглавието и като събрах разказите ми се стори, че това заглавие най-много обобщава това, което е вътре в книгата. „Ресто“ е заглавие на един от разказите. В самия разказ става дума за една продавачка, която връща ресто, това читателите ще го разберат. Но, може би, рестотото е това, което остава да вземем. Някой ни дължи нещо, било съдбата, било животът, има нещо да ни върне. Но, в крайна сметка, животът не връща ресто и трябва всеки да си носи кръста, и да си поеме съдбата.“, каза авторката на книгата „Ресто“ за Радио Пловдив.

*
„Наистина се вдъхновявам от реални хора и историите им. Може би, това е следствие от професията ми. Като журналист, винаги, са ми били интересни хората и техните истории. В журналистиката, винаги, съм усещала едно ограничение да ги оцветя, да ги опиша по-задълбочено, защото там трябва да е по-стриктно, по-кратко и сухо, няма прилагатeлни. В художествената литература имам повече свобода да използвам реални хора и да задълбоча това, което искам да кажа за тях. Понякога, животът е много абсурдно нещо, много непредвидимо и е впечатляващо да видиш някой човек, как се справя и как оцелява“, откровена е Бистра Величкова.

*
„Ресто“ е първата книга, която представям в Пловдив, за това много се вълнувам  да бъда в този град. За мен той е много специално място, място с много културен заряд. Истинска чест е, че ще мога да представя книгата си в това културно средище“, казва още Бистра Величкова, в интервю за предаването „Вход свободен“ по Радио Пловдив, с водещ Дора Башакова.

„Бистра Величкова за пореден път изненадва с таланта си да пише за българското близко минало, което обаче не е променило настоящата ни съвременност откъм хоризонтите на едно смислено бъдеще. ,,Ресто“ е провокативен сборник с разкази – доколко можем да опазим себе си в държава, в която преходът към доброто се оказва една метафора на непостижимото. Навсякъде в текстовете обаче преминава един светъл оптимизъм, независим и независещ от несгодите на героите ѝ. И именно това е голямото послание на тези разкази – че човекът има уникалния шанс да бъде емоционално съпричастен към другия и по този начин да променя света“, казва др Лора Динкова.

„Героите от разказите в „Ресто“ често са съвсем обикновени, всекидневни хора, загубили се в спомени за надежди, очаквания и несподелени любови. Бистра Величкова с настоятелна последователност създава паноптикум от лесно нараними човешки същества в търсене на основания за съществуването си. Попаднали в нейните истории винаги намираме подходящо място и за себе си, желаем ли да преживеем, каквото нейните герои преживяват. Надникваме зад гърба им и научаваме каквото те не признават, дори ако от това зависи не само утрешния ден, а и бъдещето им“, пише Палми Ранчев.

May be an image of 2 people and indoor

Бистра Величкова (р. 1986 г., София) е журналистка и писателка. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ получава Първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, в гр. Хасково (2015 г.). Втората ѝ книга, стихосбирката „Бог в очакване на дилъра“ е номинирана за Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2018 г.). Доктор e по Журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по Европейски науки в Университета в Твенте и Университета в Мюнстер. Нейни творби са награждавани на множество литературни конкурси: „Рашко Сугарев“ (2012 г.), „Веселин Ханчев“ (2012 г.), „Димитър Бояджиев“ (2013 г.) и др. Има редица публикации в литературния печат: „Страница“, „Съвремeнник“, „Море“, „Гранта“, „ЛИК“, „Vagabond“, „НО поезия“, „АРТизанин“, LiterNet, Crosspoint, „Литературен вестник“, „Стършел“, „Портал Култура“. Нейни творби са публикувани на английски език в списанията „Drunken Boat“ и „Catamaran Literary Reader“. Преведени са на руски и на персийски език.

Повече информация за авторката можете да намерите на личната ѝ страница, както и в официалната Фейсбук страница и в канала ѝ в Ю туб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *