Българският филм „Чума“ с официална премиера на „Синелибри“ на 14 октомври

Програмата на деветия международен кино-литературен фестивал Синелибри предлага широка палитра от специални събития.

„Чума“

На 14 октомври в кино „Люмиер“ е официалната премиера на дългоочакваната българска кинодрама „Чума. Филмът на режисьора Иван Владимиров е вдъхновен от известния разказ на Йордан Йовков „През чумавото“; сценарият е адаптиран от проф. Боян Биолчев. „Чума“ ни връща към началото на XIX век, когато „черната напаст“ върлува по българските земи и изважда на преден план най-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване. Преди прожекцията зрителите ще могат да поздравят любимите си актьори: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев, Людмила Сланева. Филмът ще бъде представен от режисьора Иван Владимиров и сценариста проф. Боян Биолчев.

Ценителите на италианската култура и в частност почитателите на големия италиански писател Итало Калвино, един забележителен стилист и „литературен хамелеон“, следва да включат в графика си събитията от програмата „Литературни срещи 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино“. Ерудит, космополит, оригинален повествовател и експериментатор, сравняван с Борхес, Итало Калвино е роден в Куба, но две години след това родителите му се връщат в Италия. Пише първия си роман на 23-годишна възраст. През целия си живот сътрудничи на периодични издания и пътува много в Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания, Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в български превод – у нас са издадени белетристичните книги „Невидимите градове“, „Ако пътник в зимна нощ“, „Нашите предци“, сборниците с разкази „Паломар“, „Марковалдо, или сезоните в града“ и „Трудни любови“, както и неговите прочути „Американски лекции: шест предложения за новото хилядолетие“. Програмата по случай 100-годишнината от рождението на писателя се осъществява в сътрудничество с фондация „Прочети София“ и със съдействието на Италианския културен институт и обхваща следните акценти: пърформанс „Господин Паломар“ с режисьор: Валерия Вълчева; дискусия на тема: „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“ с модератор Сава Славчев и с участието на Ани Бурова, Валентин Калинов, Мартин Касабов; четене на авторски текстове, вдъхновени от експерименталния шедьовър „Ако пътник в зимна нощ“, чието ново българско издание излиза на 13 октомври. Подробна информация за програмния модул, посветен на Калвино, може да намерите тук.

На 15 октомври в кино „Одеон“ от 16:30 ч. ще се състои специалната Галавечер на Ирландия с премиера на анимационния семеен филм „Момичето хрътка на режисьора Енцо Д‘Ало. Копродукция на седем държави, този човеколюбив и затрогващ киноразказ има номинация за „Кристална мечка“ 2023 от кинофестивала Берлинале – програма Generation KplusПремиерата ще бъде съпроводена с разговор, който ще поведе зрителите по магичния път на анимационното изкуство и изразяването на емоции чрез анимация.

„Процесът“

По случай 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка фестивалът включва в програмата си две знакови събития. На 13 октомври от 18:30 ч. в Чешкия център е предвидено събитието „Процесът на (не)възможната метаморфоза с участието на Лиза Боева, Александра Александрова и актьора Вилиян Гешев, които ще разговарят за литературните връзки между произведенията „Метаморфозата“ и „Писмо до баща ми“, което вдъхновява актьора и режисьор Ованес Торосян да създаде пиеса. Специален гост ще бъде големият български актьор Ицко Финци.

На 14 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното зрителите могат да изберат празничната прожекция на „Процесът“ (1962) на легендарния режисьор Орсън Уелс. Адаптация по романа на Кафка, филмът, който има награда FIPRESCI от филмовия фестивал във Валядолид и номинация за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция, е рядък шанс да се проумее и усети почти физически определението „кафкиански“. Прожекцията ще бъде съпроводена с кратък разговор с участието на Найо Тицин. Модератор: Станислава Айви.

„Приключенията на Барон Мюнхаузен“

Тази година Синелибри отбелязва 35-ата годишнина от премиерата на изумителната сага „Приключенията на Барон Мюнхаузен на режисьора Тери Гилиъм, който умее да предизвиква границите на въображението. На 14 октомври от 16:00 ч. в кино „Одеон“ ще отбележим годишнината заедно с Евгения Роева, актриса и педагог, и Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“. Те ще припомнят, че Барон Мюнхаузен е реална историческа личност. През 1773 г. Рудолф Ерих Распе гостува на известния барон и успява да запише, а после и да издаде неговите жизнерадостни истории, озаглавени „Невероятните приключения на барон Мюнхаузен“.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073. От 14 октомври до 5 ноември избрани филми от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане тук: https://neterra.tv/festival/cinelibri.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Страница.бг е медиен партньор на „Синелибри 2023“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *