Денят на четенето в България постави рекорд

Денят на четенето в България обедини близо 180 000 българи, които вярват, че „четенето дава възможности“. Националната инициатива се организира едновременно с двадесетото издание на Деня на четенето в Германия, който се отбелязва по идея на Stiftung Lesen (фондация „Четене“, Германия).

Резултатите от кампанията са рекордни – само за една седмица в официалния уебсайт на фондация „Четене“ са регистрирани 177 609 души, заявили участие като читатели и слушатели. Близо 300 библиотекари и над 2000 учители са организирали събития, посветени на Деня на четенето.

В инициативата са се регистрирали и над 350 детски градини и около 1000 училища, сред които и неделни училища в чужбина. По данни на организаторите националният Ден на четенето дори преминава границите на страната ни с регистрирани четения в Швейцария, Великобритания, Италия, Испания, Гърция и Кипър, Сърбия и Северна Македония, Полша, Люксембург и САЩ. Кампанията получи подкрепа от Министерството на културата в лицето на зам.-министър Амелия Гешева, а Министерството на образованието и науката и РУО помогнаха информацията за Деня на четенето да достигне до повече учебни институции.

Читателите в България поставиха рекорд. Броят на регистрираните участници в дебютното издание на Деня на четенето е близо 100 пъти по-голям в сравнение с първия Ден на четенето, отбелязан в Германия. В официално обръщение Д-р Йорг Маас, главен изпълнителен директор на фондация „Четене“ (Германия) и председател на европейската мрежа за грамотност EURead, поздрави всички българи, които с участието си в инициативата са заявили колко важно е четенето за демократичното развитие и икономическия ръст на обществото. Регистрирани събития, свързани с Деня на четенето, продължават и тази седмица, а отминалите онлайн инициативи са достъпни за всички читатели на www.readingfoundation.bg.

На официална пресконференция по повод Деня на четенето организаторите Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и фондация „Четене“, и Виктория Бисерова, издател, преподавател и съосновател на сдружение „Книги и четене“, отбелязаха, че инициативата е първата стъпка за заявяването на четенето като национален приоритет. На 17 ноември 2023 г. беше представен и „Националният пакт за четенето“, чиято основна мисия е да обедини граждани, синдикати и политици в името на четенето. Пактът е достъпен на сайта на фондация „Четене“ (https://readingfoundation.bg/national-reading-pact-bulgaria) и към него може да се присъедини всеки, който вярва, че „четенето дава възможности“.

Илюстрация: Карта с регистриралите се за Деня на четенето библиотеки, читалища, училища, детски градини и книжни центрове. Достъпна на: www.readingfoundation.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *