Издателство „Кота 0“: Нова стая в дома на литературата

Нова стая в дома на литературата – така петимата основатели определят Издателство „Кота 0“, което дебютира на българската книжна сцена.

Иван Димитров, Стефан Иванов, Стефан Икога, Светослав Тодоров и Захари Захариев. Това са хората, които стоят зад новото издателство, което ще бъде представено официално на 18 януари от 19 ч. на голямата сцена на Театрална работилница „Сфумато“.  Събитието във „Фейсбук“ – Тук започваме: представяне на издателство “Кота 0”.

Петимата автори ще прочетат някои от най-новите си текстове, ще разкажат повече за идеята, а който посети събитието, ще има възможността да разлисти и зин в лимитиран тираж – той ще подскаже част от това, което предстои. Модератор на срещата ще бъде Николай Колев.

Първите две книги, с които “Кота 0” ще излезе на повърхността, са “Без мен” на Стефан Иванов и “Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар” на Иван Димитров.

„Прекрасната ни визуална ни идентичност, която ще ни различава от останалите издателства на книжния пазар, е дело на Бояна Павлова“, издава писателят Иван Димитров.

Ето какво още споделят петимата основатели:

„Издателство “Кота 0” е една мечта. Мечта за независимо литературно пространство за разговор и общуване между съмишленици. За писане, наситено със свобода и риск. За писането като езикова лаборатория и експеримент. За издания и събития, които се осъществяват без компромиси и не са обусловени от фикс идеята за продажби, а от желание за разширяване на полето на възможното. Мечта за пътешествие на книгите до срещите им с непознати читатели: в столицата, в страната, по света. За една нова стая в дома на литературата – уютна, гостоприемна и приканваща любопитните да пристъпят между редовете.

„Тази мечта се появи още преди пандемията, а превръщането ѝ в реалност е резултат на десетки срещи, обсъждания, колебания и постоянна инвестиция от време в идеята, че ако авторите искат да разполагат със свобода, трябва сами да поемат отговорността за нея. И да си я създадат.

Беше дълго пътуване. Плавахме в неизвестността. Малко по малко се ориентирахме накъде да поемем и се научихме да се придвижваме заедно. Брегът вече се вижда, гледката е привлекателна и обещава приключения. Очаква ни дълъг път. И много, много работа.

Това е. Стигнахме до своето начало. Тук започваме.“

Страница.бг пожелава успех и много хубави книги на издателство „Кота 0“! Все така и още по-високо билото, майстори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *