„Бъди промяната“: Роб Грийнфийлд с вдъхновяващ наръчник за устойчив живот

Знаете ли че:

В момента използваме ежегодно повече природни богатства, отколкото Земята е в състояние да възпроизведе.

Преди сто години повечето от домакинския ни отпадък е бил пепел (от въглищата, горени за огрев и готвене) и хранителни остатъци, със съвсем малко или дори никаква пластмаса.

Когато разхищаваме храна, ние също така разхищаваме земя, почва, вода, изкопаеми горива и труд, вложени за отглеждането ѝ.

Използваме вода по още стотици начини. Всъщност употребената у дома вода се равнява на едва 5 процента от цялото ни потребление на вода.

Заради тези и още много причини, от Издателство „Ракета“ приемат лично каузата за популяризиране на темата за опазване на околната среда сред децата и тийнейджърите. И представят „Бъди промяната“ (Вдъхновяващ наръчник за устойчив живот) от Робин Грийнфилд и Антония Банярд – петата книга по тази така актуална тема, след „Нулев отпадък“ на Блажка Димитрова, „Къде отива боклукът?“ за младите читатели, „Да отгледаме храна безплатно“ и „Обичай хората, използвай вещите“.

„Избрахме да издадем книгата на Робин Грийнфилд – ютубър и активист за запазване на околната среда. Той живее без да създава отпадъци и непрекъснато измисля нови и нови начини да привлече внимание към огромният проблем, който опаковките създават. Робин дарява 100% от приходите си от тази книга директно на организации за опазване на околната среда“, споделят от „Ракета“.

Кампанията по популяризиране на темата за силата на малките крачи за опазване на околната среда ще протече под хаштага #iamthefuture

Издаването на книгата нямаше да бъде възможно без нашите спонсори от Сорико ООД, които прегърнаха идеята още в зародиш и Вадиас ООД, които също ни подкрепиха, споделят още от „Ракета“.

Във връзка с популяризирането на темата от издателството са предвидили през месец март флаш моб с деца и тийнейджъри, а самият Робин Грийнфийлд ще запише видео обръщение към българската аудитория.

Обръщение от автора:

Аз съм активист и приключенец с мисия да вдъхновявам положителни промени по света.

Но невинаги е било така.

Докато растях в едно градче в Уисконсин, обожавах да прекарвам всеки възможен миг навън в игри с жаби и костенурки и в риболов.

Когато бях на осем, разбрах, че на някои жаби им пораства допълнителен чифт крака заради токсичното замърсяване. Спомням си снимки на птици, покрити с черна гадост от петролните разливи. Но не виждах как моите действия у дома и в училище са свързани с всичко това. Смятах, че животът ми няма общо с околната среда. Може би дори съм си мислел, че живея „природосъ образно“, защото мама ме научи на основните неща като рециклиране и пестене на вода и електричество.

Когато бях на около 25, осъзнах, че трябва тотално да променя живота си. Гледах документални филми, четях книги и научих, че ежедневната ми дейност – храната, която ядях, лъскавата кола, която карах, дрехите, които носех, и всички неща, които събирах– допринасят за унищожаването на околната среда. Оказа се, че съм част от причината, поради която жабите мутират, а птиците са оплескани с петрол.

И така, реших да променя живота си. Вместо да се чувствам незначителен и да се плаша, направих списък с положителни промени, които бих могъл да предприема, след което се заех да изпълнявам поне по една от тях всяка седмица. Започнах с малки стъпки – като например да ям свежи плодове и зеленчуци вместо опаковани храни– и постепенно стигнах до по-големите промени, като това да се отърва от моя лакомо гълтащ бензин автомобил. Всеки път, когато вършех нещо добро за Земята, всъщност помагах и на самия себе си. Чрез тези промени ставах все по-здрав и по-щастлив.

Реших да бъда активист за защита на околната среда. И така стартира моето приключение.

Искам да давам пример, но също така искам посланието ми да се чуе надалеч. Ако трябва да цитирам известните думи на Ганди, наистина искам да бъда промяната, която желая да видя в света. Ето защо се отправям на екстремни приключения, които целят да приковат вниманието на хората и медиите. Не опитвам да накарам всички да правят точно каквото правя аз. Вместо това искам хората да си задават въпроси за начина си на живот. И ако отговорите не им харесват, искам да им вдъхна увереност да променят нещата към по-добро. И тук идвате вие.

Ще научите много от тази книга. Първите четири страници на всяка глава ще ви дадат информация относно даден аспект на живота ви, като например отпадъците, храната, водата или енергията. Тази информация може да ви подтикне към размисъл. Може дори да ви претовари. Но това не е книга за проблемите. Това е книга за техните решения.

Следващите две страници от всяка глава ще ви разкажат за моите приключения. Вероятно пътуването ми ще ви вдъхнови, показвайки ви какво е способен да постигне дори един-единствен човек.

Робин Грийнфийлд

Можете да откриете книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *