България с дебют на престижния London Book Fair (снимки)

За първи път България стана част от престижния панаир на книгата London Book Fair. Ежегодното събитие събира на едно място издателства, писатели, бизнеси и любители на литературата от цял свят.

Тази година London Book Fair се провежда между 12 и 14 март, а България дебютира на събитието със собствен щанд с подкрепата на Министерството на културата, по инициатива на Българския културен институт Лондон и с активното участие на Асоциация “Българска книга”. Гост на London Book Fair е и Амелия Гешева, зам.-министър на културата.

Снимка: Георги Паунов

На българския щанд ще бъдат представени множество родни издателства, както и световноизвестни български автори. Сред тях е и носителят на международната литературна награда “Букър” Георги Господинов, както и Анджела Родел – преводач на английското издание на книгата “Случаят Джем” на Вера Мутафчиева, както и на „Времеубежище“ – творбата, донесла на Господинов престижното отличие. Българският щанд на тридневното събитие ще представи още множество български писатели, както и сдружения в сферата на книгоиздаването.

Снимка: Георги Паунов

„За нас е изключително удоволствие да сме част от толкова престижно събитие като London Book Fair 2024. Асоциация “Българска книга” е лицето на българската книжна индустрия и се радваме, че можем да споделим постиженията на българското книгоизвадане с глобалната общност на издателите, читателите, преводачите и писателите. Изказваме своите благодарности към Българския културен институт Лондон и неговия директор г-жа Светла Дионисиева, както и към Министерството на културата за това, че направиха възможен този български дебют на лондонската литературна сцена.“ сподели от Лондон Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“.

Снимка: Асоциация „Българска книга“

Асоциацията е единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в България, като в нея членуват над 130 издателства.

В края на месец март се очаква организацията да представи България в още едно престижно международно събитие – Панаира на книгата в Лайпциг.

Снимки: Георги Паунов и Асоциация „Българска книга“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *