Заради националния траур: Горян Петревски пропусна Алея на книгата, но ще дойде през октомври в София

Заради националния траур в Република Северна Македония Горян Петревски не присъства на Алея на книгата, а ще гостува в София в началото на октомври – в залата на Македонския културно-информационен център. Това съобщиха от българското издателство „Изида“.

Най-популярният македонски писател, пишещ за младите читатели, Горян Петревски, трябваше да бъде гост на Алея на книгата в София, която се провежда до 12 септември в пешеходната част на бул. Витоша.

Той трябваше да българските издания на най-успешните си романи – „Марта“ (издание на „Изида“, превод Мариян Петров) и „Сама“ (издание на „Книги за всички“). И двата са влезли в учебната програма на гимназистите в Северна Македония. Издавани са многократно, като само „Марта“ има досега 21 издания, които я правят една от най-продаваните книги в страната.

Харесван и от младите, и от възрастните читатели, Горян Петревски е писател, който добре знае как да отгатне тайните на младите хора и как да разкаже за крехките им чувства, както и да върне в младостта тези, които вече принадлежат към света на възрастните.

Затова с романите му „Марта“ и „Сама“ израстват няколко поколения македонски читатели. Те са чудесен пример за това, че и изучаваните в гимназиалния курс книги могат да бъдат четени със страст и удоволствие. Толкова интересни и вълнуващи са, че в различни моменти от живота си читателят им дори се връща отново към тях и ги препрочита, защото са оставили следа в сърцето му.

На първо място, това, което печели читателите на Горян Петревски, е интересният сюжет, в който важно място заемат загадки, които държат вниманието на читателя:

Ще открие ли Марта кой е баща й? Ще проумее ли тя, докато не е станало твърде късно, кое момче я оплита в измами и кое истински я обича?

Ще си отмъсти ли Теодора от „Сама“ за травмите, причинени й от младежите, превърнали се в градските наркодилъри? Ще рискува ли за това голямата си спортна кариера, която би я отвела на европейския подиум? Кой е тайнственият Пророк, с когото тя си чати и в когото постепенно се влюбва?

Писателят разказва просто и ясно, на езика на младите хора и в съответствие с жизнения им опит.

С лъжа, лицемерие, зло, измама, алкохол и дрога се сблъскват героите на Горян Петревски. Но така изстрадват, откриват и разбират какво е любов, достойнство, честност и сила на духа. Преодолявайки трудностите и изпитанията, тези герои порастват и се превръщат в зрели хора.

Именно в това е тайната на успеха на романите на Горян Петревски. Младите читатели по емоционален начин и посредством литературата придобиват познание за живота. Възрастните пък с носталгия се пренасят чрез тези романи в младостта си, съпреживявайки отново забравени емоции и случки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *