В памет на Иван Вазов: Народният театър и ученици засаждат чинар в двора на училище

Вековен чинар в памет на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще засадят Народният театър „Иван Вазов“ и ученици от столичното 5-о ОУ „Иван Вазов“. 

Събитието в чест на 171-годишнината от рождението и 100 години от смъртта на народния поет, ще се състои на 21 септември, вторник от 11:00 ч. в двора на училището на ул. „Симеон Радев“ 31 , и е част от поредицата инициативи, с които Народният театър чества делото на своя патрон.

Сред актьорите, които ще присъстват на събитието, са Гергана Змийчарова и Иван Юруков, директорът Мариус Донкин и официални гости.

„Делото на Вазов, всичко, което той е написал и изрекъл, всяка негова дума е втъкана в гените ни. Най-свидните ни майка, Родина, природа, дух, съзнание, свобода – всичко това е Вазов. И именно децата са тези, на които трябва да предадем този дух, за да го пазят и да го предадат на тези след тях. Ето защо решихме да засадим дърво в памет на Вазов именно в училище, защото дърветата са връзката ни с историята, те са символ на живота, на обединението, на корените, на всичко, което сме били, сме и ще бъдем“, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Ученици  от 1-ви, 4-ти и 7-ми клас, заедно с Народния театър, ще поемат патронажа и грижите за дървото. Планира се на 1 ноември, в Деня на народните будители, там да бъде поставена и паметна табела.

5-о ОУ „Иван Вазов“ навърши 100 години през 2021 г. През годините училището е организатор и домакин на редица инициативи, свързани с делото на своя патрон, защото там вярват, че „сред много завещания, които ни остави Вазов, е и това, че едно училище не се строи само с тухли, нужен е и човешки потенциал. Директор на училището днес е Румен Пощаков.

Една от най-значимите инициативи на училището е през 2019-2020 г., когато ученици от шести клас преписват романа „Под игото“. През 2021 г. преписът е оформен в уникална книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *