Актьори и ученици засадиха чинар в памет на Вазов

Иван Юруков, Гергана Змийчарова и Мариус Донкин засадиха заедно с ученици вековно дърво в памет на народния поет

 

Вековно дърво, символично наречено „Чинарът на Вазов“, издигна снага тази сутрин в столичното 5-о ОУ. Инициативата да почете по този начин своя патрон и Патриарх на българската литература е на Народния театър „Иван Вазов“, а училището, носещо също неговото име, се отзова с радост на поканата да бъде домакин и партньор на събитието.

Младият чинар, който в момента е висок около три метра, бе засаден в двора на училището в столичния кв. Павлово от директора на театъра Мариус Донкин, директора на училището Румен Пощаков, актьорите от трупата Гергана Змийчарова и Иван Юруков, служители от школото и ученици. Актьорите приеха поканата с огромна радост и дейно се включиха в подготовката на изкопа и поставянето на дръвчето.

В събитието участваха и ученици от първи, четвърти и седми клас, които с вълнение обещаха да се грижат заедно с екипа на театъра за чинара. 

„Вазов е създал толкова много, сътворил е толкова много за нашия народ, че едва ли можем да направим всичко, с което да отдадем своята почит и благодарност на неговото дело. Затова, заедно с всички други събития, с които почитаме този истински патриарх на словото, решихме и ние да оставим нещо за поколенията. Дървото, чинарът, е много силен символ, символ на връзката между поколенията, символ на духовното израстване, символ на свободата, на корените, на земята… Живот и здраве, тук можем да организираме Вазови четения, срещи, децата и ние ще се грижим то да расте здраво и силно и да ни дава сила“, каза Мариус Донкин.

Ученици  от 1-ви, 4-ти и 7-ми клас, заедно с Народния театър, ще поемат патронажа и грижите за дървото. Планира се на 1 ноември, в Деня на народните будители, там да бъде поставена и паметна морена с табела.

5-о ОУ „Иван Вазов“ навърши 100 години през 2020 г. През годините училището е организатор и домакин на редица инициативи, свързани с делото на своя патрон, защото там вярват, че „сред много завещания, които ни остави Вазов, е и това, че едно училище не се строи само с тухли, нужен е и човешки потенциал. Директор на училището днес е Румен Пощаков.

Една от най-значимите инициативи на училището е през 2019-2020 г., когато ученици от шести клас преписват романа „Под игото“. През 2021 г. преписът е оформен в уникална книга.

Снимки: Божидар Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *