Проф. Атанас Раденски представи романа си „На парти при президента“ в София

От Калифорния в София пристигна почетният професор от университета в Ориндж Каунти Атанас Раденски. Той представи второто, обновено издание на романа си „На парти при президента“ (изд. „Изида“).

Романът разказва за мъж на средна възраст, който в един бързо променящ се свят на противоречия и несправедливости решава да гледа на всичко с усмивка – и да бъде щастлив, независимо от обстоятелствата. Преди 5 години романът предизвика интерес сред българските читатели. Сега книгата е напълно преработена и има различна художествена структура, която предизвиква интерес и за преводи в чужбина. Новото издание със сигурност ще е любопитно за тези, които не са прочели още романа, а също и за най-големите му почитатели, както се оказа на срещите с писателя в София.

Атанас Раденски е автор и на реалистичния роман „Спасителката“ („Изида“, 2019), в който млада жена рискува живота си, спасявайки непознати в планините – и открива, че обичта е най-големият риск от всички.

Разказаното в „Спасителката“ се основава на реални хора и случки. По-малката дъщеря на автора, Яна, е частичен прототип на главната героиня и консултант в главите за планинско търсене и спасяване. Впрочем, на 2 септември 2021, Яна спасява парашутист (BASE jumper), който се е озовал – след несполучлив опасен скок предишния ден – високо в стената на Маунт Беъринг във Вашингтон, ненаранен, но безпомощен. Видео, което Яна снима с камера на каската, докато се спуска с въже от хеликоптера, е публикувано на YouTube от Дирекцията на шерифа в Снохомиш Каунти, Вашингтон.

Там Яна е доброволна, т.е. неплатена спасителка, като работи постоянно като софтуерен инженер за компания в Сиатъл.

Майката на Атанас, Бояна Раденска, вече в деветдесет и деветата година от живота си, е вероятно най-възрастната българска емигрантка в САЩ, а може би и по света. Преди повече от две десетилетия баба Бояна пристига в САЩ, за да помогне при отглеждането на първия си правнук Алекс. После се ражда Ана, а след нея и Антъни, и така баба Бояна остава в Щатите. За нея и до днес се грижи семейството на внучката ѝ Бояна, по-голямата дъщеря на Атанас. Тя също е планинска спасителка, но в Орегон, където е и професор по компютърни науки в Орегонския университет.

Далече от родината и отдавна преминала 90-годишния си юбилей, Баба Бояна се научава да чете електронни книги на български език. В изолацията, наложена от Ковид, тя започва да ползва и Месинджър, за да разговаря с близки и приятели. Има и профил на Фейсбук, където тя внимателно следи за новини, обаче без да поства – не защото не иска, а защото засега не може да се справи с интерфейса на социалната мрежа. За сметка на това тя си води дневник на хартия, в който описва всеки ден. Макар и прикована в инвалидна количка, животът ѝ е изпълнен с обич и оптимизъм, източниците на които намира в ежедневието си.

Професорът, Атанас Раденски – син, носи името на баща си, който е лесовъд и автор. След смъртта на Атанас Раденски – баща, синът публикува трите му печатни книги в електронен вид на интернет.  Тези книги и особено биографичната „От Павелско до Америка“ и днес намират своите многобройни читатели и почитатели.

Романът „На парти при президента“ на Атанас Раденски – син, чието обновено издание се появява на тазгодишната Софийска алея на книгата, също носи автобиографични елементи.

„Дали тази книга е невероятно смешна или горчива за преглъщане е въпрос на избор на читателя,“ пише в предисловие към книгата Веселина Седларска. „За мен тя успява да е двете неща едновременно, което познавачите на книжни сюжети и стилове особено ценят. Запознайте се с Иван Иванов, той е толкова емблематичен българин, колкото и името му. Знае много за историята, включително и за историята на секса по всички земи и всички времена, но най-добре владее изкуството на българина да оцелява при родни и международни условия.“

„Иван Иванов е преподавател в Софийския университет и разпределя времето и компетентността си между аудиторията и ресторант ‚Дълбок зимник‘. Малко след като България изпя ‚Времето е наше‘, Иван Иванов заминава като гост-лектор в американски университет. Не очаквайте героят да се прехласва по битовите разлики, или авторът да размахва пръст, с който да сочи манталитетните различия. Всичко това е оставено на читателя – да го забележи, да го разбере, да се попита променили ли сме се за последните трийсет години. Доц. Иван Иванов, иначе известен като Иван Иванич, ви кани на презокеанско пътешествие, в което различията между хората са по-обширни и по-дълбоки от океан.“

„Истината е, че не бях срещала скоро литературен герой, който да ме спечели така, както го направи простодушният, на пръв поглед, Иван Иванич,“ споделя Цветанка Севдина в групата ‚Какво четеш‘ на Фейсбук. „Позитивен, но не в онзи лустросан и американизиран смисъл на думата, героят от романа на Раденски ни връща към онези времена, когато бяхме в еднаква степен объркани и опиянени от надежда за бъдещето. Реалистично и без нотки на истерия, делнично и в същото време забавно, виждаме Новия свят, изтъкан от абсурди, лишен от ореола на откривателството и големите възможности.“

Обновеното издание на романа „На парти при президента“ вече не изисква познаване на някои събития от миналото и така става достъпно и за по-млади читатели. Разказът е разделен на голям брой по-къси глави, в които някои второстепенни елементи са съкратени или заменени. Целта на промените е този роман, в който главният герой е по-важен от сюжета, да стане още по-четивен и увлекателен – за да може читателят да преоткрие заедно с героя, че раят не е място, а отношение на сърцето към света и живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *