Абдулразак Гурна спечели Нобелова награда за литература

Танзанийският писател Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература за 2021 г., съобщи Нобеловият комитет на Шведската академия.

Наградата е присъдена на Гурна „за безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в предопределеността на културите и континентите“, се казва в изявление на комитета.

Досега авторът не е превеждан на български език.

Абдулразак Гурна е роден през 1948 г. и прекарва детството си на остров Занзибар в Индийския океан. Той пристига в Англия като бежанец в края на 60-те г. Досега е публикувал десет романа и много разкази. Темата за дезинтеграцията на бежанците присъства в цялото му творчество.

Гурна е професор по английска и постколониална литература в Университета в Кент.

Престижната награда се придружава от златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 милиона щатски долара).

Страница.бг припомня, че миналогодишната носителка на Нобеловата награда за литература беше американската поетеса Луиз Глюк, която получи високото отличие за „безпогрешния ѝ поетически глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално“.

Нобеловият приз за литература е учреден през 1901 г. Изборът на лауреатите прави Шведската академия по литература в Стокхолм. Отличието не е присъждано през 1914, 1918, 1935, 1940-1943 г.

През 2018 г. полската писателка Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература . Обявяването тогава беше отложено заради скандали в академията. Лауреатката беше оповестена година по-късно заедно с носителя за 2019 г. – австрийския писател Петер Хандке.

Нито един път един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

Първият лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература – руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартр – през 1964 г.

Най-младият лауреат на наградата е британският писател и поет Ръдиърд Киплинг. Той я получава през 1907 г. за „Книга за джунглата“, когато е 42-годишен. Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг. През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст.

От всичките 117 носители на Нобелова награда за литература 15 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е полската писателка Олга Токарчук.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания). През периода 1945-1953 година той е номиниран за наградата за литература 21 пъти, а два пъти за Нобелова награда за мир.

Най-често носителите на Нобелова награда за литература пишат на английски език – 30, следва френски – 14, немски – 13, испански – 11, шведски – 7, италиански – 6, руски – 5.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *