Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда на Италия

Българският писател Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда на Италия “Стрега Еуропео”, съобщиха италианските медии. Церемонията се проведе в Торино в рамките на Международния панаир на книгата.

Господинов получи наградата за “Времеубежище”. Финалистите тази година бяха петима автори – от България, Франция, Румъния, Испания и Германия. Сред конкурентите на Господинов бяха румънската легенда Ана Бландиана и носителят на „Гонкур“ Ерве Льо Телие. „Времеубежище“ излезе през юни в Италия от издателство „Воланд“, в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“.

Господинов е първият писател от Източна Европа, който получава тази награда. “Стрега” е създадена през 1947 г. и е печелена от Алберто Моравия, Умберто Еко, Дино Будзати. През 2014 г. фондация “Стрега” създава европейското издание на наградата –  “Премио Стрега Еуропео”, за която се номинират петима европейски автори, издавани в Италия. Журито е съставено от двайсетина италиански писатели, победители и финалисти на наградата в предишни нейни издания. „Времеубежище“ печели с 10 от 22 подадени гласа, се казва в официалния сайт на наградите.

Това е втората номинация на Георги Господинов за „Премио Стрега Еуропео“ – той бе номиниран за романа си „Физика на тъгата“ в първото й издание преди 7 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *