Огнян Герджиков възпя частното право в рима

Проф. Огнян Герджиков ще представи новата си книга „Частното право в рими“. Събитието ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук тази вечер от 18:00 ч., от зала „МаксиМ“ на БТА.

Премиерата е със специалното участие на певците Ана Боянова и Емил Калев.

За книгата си, издадена от „Български бестселър“, авторът казва, че е посветена на студентите по право – бивши, настоящи и бъдещи.

„Опитах се във поетична дреха
да облека аз правото ни частно.
Така с любов дълбок поклон му сторвам –
на мой копнеж завинаги подвластно.
Със гражданското право аз наченах.
То – първата любов, ръжда не хваща.
Облигационното, то вещното преварва
и чак на трето място го запраща.
Изобретателско и авторско ги няма.
Причината е само в мен – признавам.
Не мога да извайвам в стих, за жалост
това, което слабо го познавам“.

Така проф. Герджиков прави кратък анонс на новата си творба.

„Във хилядите строфи ще прозрете
дълбока мъдрост, трупана с години,
излята в съответни правни норми,
в описаните правни дисциплини“,
обобщава той.

Ето така изглежда книгата отвътре

Огнян Герджиков е юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005). Професор е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 27 януари до 4 май 2017 г. е служебен министър-председател на България.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет. Защитава дисертация за кандидат на юридическите науки. Специализира във Виенския университет през 1983 г., както и в Института по чуждестранно и международно частно право „Макс Планк“ в Хамбург, Германия. От 1979 г. е старши асистент при проф. Витали Таджер, от 1989 година е доцент, а от 1995 година – професор по гражданско и търговско право в СУ. В периода 1991-1993 г. е заместник-декан на Юридическия факултет, а през 1993-1994 г. е заместник-ректор на СУ. Автор е на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

Сред творбите му в стихове са „Търговскоправна поема. Стихотворения“, „Защо си?“ (екзистенциална поема за деца и възрастни), „Наследственоправна поема. Стихотворения“, „Семейноправна поема“, „Облигационноправна поема. Стихотворения“, „Вещноправна поема. Стихотворения“, „История с Мечо, с патоци и с Лиса – История, дето съвсем ще ви слиса“, „Гражданскоправна поема. Стихотворения“.

Събитието е само с покани, сертификати и тестване – за участниците без сертификати, и при спазване на противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *