Книги

Тайните на Перперикон са разкрити в нова книга

Даниел Стоянов, БТА

Изданието „Античният и средновековен град Перперикон, том 1. Акрополът“ бе представено в сряда в БТА от проф. Николай Овчаров. Той е един от авторите, заедно със Здравко Димитров, Даниела Коджаманова, Константин Дочев, Димитър Стоименов и Николай Шаранков.

Двуезичното издание е на Уникарт.

Книгата представя десетилетните археологически проучвания на една от най-важните български културно-исторически забележителности – скалния античен и средновековен град Перперикон край днешния Кърджали, разказа Овчаров. По думите му тайнственият древен град буди любопитството и интереса на учените вече повече от столетие. Той е отбелязан нееднократно у византийски автори от 8-14 в. като Георги Акрополит и Йоан Кантакузин. Османското завоевание на Балканския полуостров и в частност на Родопите буквално изтрива спомена за него. Днес, след десетилетните усилия на археолозите, той е
разкрит в значителна степен.

„Нашите разкопки там доказаха данните от историческите извори, че в Източните Родопи е съществувало известно в целия тогавашен свят и посветено на тракийския Дионис светилище. В него са идвали личности като Александър Велики, които разбрали там тайните на своето бъдеще. Разкритите култови каменни олтари са неми свидетели на тези сенки от миналото. А грандиозният и изцяло издялан в скалите Дворец-светилище, където се намира главният олтар, е уникален архитектурен ансамбъл, нямащ аналогии в стария свят“, каза Овчаров.

По думите му напълно разкритият акропол на Перперикон от римската епоха представя уникалната картина на стотици обществени и жилищни сгради, храмове, улици и площади, оградени с мощни крепостни стени. Това е една цяла глава в новата книга.

Друга глава е посветена на средновековната история на Акропола на Перперикон. След глобалната криза в Източната Римска империя (Византия) през 7-9 в. градът се възражда като много важен средновековен център, какъвто остава до 14 в. „За това говорят хилядите монети, прекрасни златни и сребърни находки, както и десетките оловни печати. Някои от старите антични жилищни и обществени сгради са преизползвани, което се отнася и за част от храмовете. Други домове пък са изградени изцяло отново, а край тях се наблюдава обширен християнски некропол“, посочи проф. Овчаров.

Книгата за Перперикон е допълнена с няколко части, показващи най-важните находки от разкопките. В отделна глава са представени близо 5200 монети, намерени при проучванията и покриващи без прекъсване период от 18 столетия. Те очертават оживените парично-стокови отношения както през античността, така и през Средновековието. Не по-малко важни са 25 оловни печати и ядра от Х-ХII в. – своеобразни визитни картички със сведения за византийски императори и най-висши сановници. На тях е посветена седма глава.

Книгата има богат илюстративен материал, представящ всички епохи от съществуването на акропола. Интересни са многобройните снимки с дрон, показващи целия блясък и монументалност на скалния град. „По този начин представеното изследване се превръща в истински венец на усилията на десетки археолози, реставратори и геодезисти, работили цели 16 години за пълното разкриване на акропола на Перперикон“, обобщава проф. Николай Овчаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *