Една практична книга: „Манифест на менопаузата“ от д-р Джен Гантър

„Манифест на менопаузата“ от д-р Джен Гантър е една информативна и практична книга, която ще революционизира начина, по който жените преживяват менопаузата, и ще подобри живота им.

Единственото предвидимо нещо при менопаузата е нейната непредвидимост. Като добавим недостатъчната грижа за здравето, противоречивата информация и социалното табу, нищо чудно, че жените не знаят какво да очакват по време на прехода към менопаузата и след това.

Менопаузата не е болест – тя е естествена промяна, също като пубертета. Ето защо трябва да сме информирани какво се случва, вместо да се опитваме да се справяме сами с притеснителните си симптоми. Жените често гледат на менопаузата като на сбогуване с младостта, а всъщност това може да е началото на много ползотворен и красив етап от живота им. Ако знаем какво става в тялото ни, защо настъпват промените и какво можем да направим, това ще ни даде усещането за контрол и увереност.

Откровена и забавна, д-р Джен Гантър разбива много широко разпространени митове за менопаузата, за да разкрие всичко, което наистина трябва да знаем:

  • горещите вълни 
  • нарушенията на съня 
  • секса и либидото 
  • перименопаузата 
  • депресията и промените в настроението 
  • теглото и мускулната маса
  • видовете терапии и др.

Д-р Джен Гантър е родена в Уинипег, Канада. Завършила е Медицинския факултет на Университета в Манитоба през 1990 г. на 23-годишна възраст. През 1995 г. завършва обучението си по акушерство/гинекология в Университета на Западен Онтарио и се премества в Съединените щати, за да получи стипендия по инфекциозни болести в Университета на Канзас. След като завършва, продължава обучението си по медицина на болката.

По-долу четете откъс от книгата:

Какво представлява менопаузата 

Думата е изкована през 1812 г. от д-р Шарл дьо Гардан, френски лекар, който започнал с думата ménèpausie, комбинация от menes, гр. „месец“, и pausie, гр. „прекъсване, спиране“ (обичаен термин за тази фаза от живота). През 1821 г. Дьо Гардан осъвременил термина на ménopause, „менопауза“

Менопаузата настъпва, когато в яйчниците няма повече фоликули, способни да овулират, което означава, че няма повече яйцеклетки. Средната възраст, когато става това, е 50 до 52 години. Една от определящите характеристики е драматичният спад в нивата на естрогена, тъй като фоликулите са основният източник на естроген. Именно спадът на естрогена причинява много от симптомите и медицинските проблеми, уникални за менопаузата; но има и нови изследвания, които подсказват, че и други хормонални промени (ще ги обсъдим по-късно) също са важни.

Казано на езика на медицината, преходът към менопаузата е периодът, предшестващ последната менструация (ПППМ), който маркира менопаузата, а всичко след това е постменопауза (вж. фиг. 1). Тъй като не е възможно да знаем коя менструация е последната, докато… ами, не се окаже последната, менопаузата формално се потвърждава 12 месеца след ПППМ. Преходът към менопаузата е периодът от време преди ПППМ, който се характеризира с хормонални колебания, водещи до нередовни менструации и симптоми като горещите вълни. Има други два разпространени термина за прехода към менопаузата: пременопауза, който е взаимозаменяем с прехода към менопаузата; и перименопауза (да не се бърка с пременопаузата, която е отделен термин), включващ прехода към менопаузата, както и първата година след ПППМ. Дължината на прехода към менопаузата (или пременопаузата) може да варира значително при различните жени и невинаги е възможно да се определи точна начална дата. По време на прехода към менопаузата може да има множество фалшиви финали, когато жената си мисли, че последният ѝ цикъл е настъпил, но всъщност не, не е настъпил още, а за други преживяването на менопаузата може да се усеща повече като постепенен криволичещ процес. Или и двете. Единственото предсказуемо нещо при прехода към менопаузата е нейната непредсказуемост.

Към объркващата терминология се добавя и разговорният начин, по който обсъждаме менопаузата. Много жени и здравни работници, които се грижат за тях, често използват думата „менопауза“ по-свободно, например „Преживявам менопауза“ за прехода към менопаузата или пък „В менопауза съм“ за фазата на постменопаузата. Аз съм привърженичка на използването на термина „менопауза“, който обхваща целия континуум или преживявания от прехода към менопаузата нататък, тъй като симптомите и медицинските състояния, свързани с менопаузата, не започват и не спират по магически начин с последната менструация. Времето на ПППМ има значение за изследователски цели, за фертилността и за оценката на абнормното маточно кървене, но иначе е по-скоро бележка под линия, отколкото водещ абзац.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *