Украинската писателка Анна Багряна гостува на Панаира на книгата в НДК

На 12 декември между 13 и 14 ч. украинската писателка Анна Багряна ще бъде на Панаира на книгата в НДК, на щанда на издателите си от „Персей“ – № 212, втори етаж, за да представи и да дава автографи върху романа си „Досадникът“. Тя е единственият чуждестранен писател, който ще се срещне на живо, а не онлайн с български читатели.

Анна Багряна е сред най-популярните и четени писатели от новата вълна в литературата на днешна Украйна. Превеждана е на много езици, носител е на престижни национални и международни литературни награди.

В романа ѝ „Досадникът“ завършилият Института по журналистика Антон се опитва да намери своето призвание в живота. Работи известно време като кореспондент в радиото за политически новини, след това е крупие в едно от най-скъпите столични казина, а по-сетне е ръководител на отдел по преосмисляне в списание „Криминален свят“.

Той попива в себе си всички духовни болести на времето. Преследват го натрапчиви сънища с греховни мечти за призрачна монахиня. Антон отива в църквата да потърси душевно равновесие, но вместо това получава предложение да стане главен редактор на църковен вестник. Новата работа го подтиква към нови грехове и престъпления – тайно прави звукозаписи на всички изповеди на миряни.

Уволнен е, но  с помощта на един бивш престъпник той получава шанс да реализира отдавнашната си мечта за собствен ресторант, в който посетителите имат възможност да се изповядват на всеослушание и да получат опрощение на всички свои грехове. Успехът е главозамайващ, но дали няма да надвисне опасност за пълен провал?

Романът е отличен с Международната литературна награда „Пантелеймон Кулиш“ и специална награда на Международния литературен конкурс „Коронация на словото“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *