Книгата „Фосфорната Джеврие“ на легендарната турска писателка Суат Дервиш вече в България

Романът „Фосфорната Джеврие“ се възприема като революционен в съвременната турска литература още при публикуването си през 1968 г. Легендарната героиня е силна жена, чийто стремеж за самоусъвършенстване, ненарушими възгледи и чувство за свобода и достойнство я превръщат в незабравима и безсмъртна въображаема фигура в умовете и сърцата на милиони хора в Турция. Книгата е адаптирана в театрална пиеса и филм.

Джеврие е самотна млада жена, израснала по улиците на Истанбул и често задържана в полицейски участъци. Един ден тя се влюбва в непознат мъж, който се отнася с нея както никой досега, грижи се за нея докато е болна и с уважението си я кара да се чувства като жена за първи път. С опознаването на този чужд човек Джеврие се оказва в плен на чувства, които по-рано не е изпитвала, среща любовта. Нейните приключения продължават, докато тя се опитва да защити този мъж, който в действителност е осъден на смърт. В края на романа тя се жертва и предава тялото си на силните течения на Босфора.

„Изведнъж тя се учуди сама на себе си. Сякаш наистина се беше преродила. Знаеше неща, върху които преди не бе мислила, изживяваше чувства, за които преди нямаше понятие, разбираше неща, за чието съществуване преди не подозираше. Тя го обичаше с непознатото досега чувство на непорочната жена, която никога не е отдавала тялото си на други мъже. Никога досега не бе изпитвала приятното вълнение, което предизвика докосването на горещите му ръце до рамото й. Чрез любовта си към него Джеврие сякаш изведнъж откри себе си.“

Суат Дервиш

Суат Дервиш (1903-1972 г.) е една от най-значимите турски писателки; първата жена журналист, която заминава като кореспондент в Европа, активист в областта на демокрацията и правата на жените. Обсъжда идеите си за марксизма, ленинизма и феминизма в годините, когато социализмът се разглежда като национална заплаха в Турция. Осъдена е в дело на Турската комунистическа партия и живее в изгнание във Франция и Швеция. Публикувала е около трийсет романа („Фосфорната Джеврие“, „Като луди“, „Затворникът от Анкара“, „Черната книга“ и др.), голям брой разкази, статии, критики и преводи. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *