Нова книга разкрива: Кой е лечителят на Левски

Ново патриотично четиво от Книгоиздателска къща “Труд” ще зарадва читателите, които обичат историческата литература и по-специално книгите, посветени на Апостола на свободата. Автори на „Лечителят на Левски. Невероятната история на отец Неофит Калчев. Рецепти за здраве“ са журналистите Кристиан Иванов и Борислав Радославов, които от дълго време работят по темата.

Лечителят на Левски – така е известен йеромонах Неофит Калчев – е билкар, учител и свят човек. Той и отец Матей Преображенски–Миткалото успяват да излекуват Левски от незарастваща рана в корема, която Апостола получава след операция. Помощта им е безценна, за да може Левски да продължи святата си мисия. Отец Неофит предлага нов метод за лечение. Билките да се приемат през устата по малко прилагания до този момент метод, известен във фитотерапията като “мацарация”, или студено извличане на полезни вещества без варене или запарване. След 10–12 дни от лечението с билки Неофит Калчев получава тайна бележка само с едно изречение, в което пише: “Хвала на Бога и на двама ви с Миткалото, най-после се отървах от тази поразия.”

Скромният йеромонах Неофит Калчев доживява Освобождението, но никога не парадира със заслугите си към родината. Продължава да върши това, което умее най-добре – да лекува хората и да бъде учител. Животът го сблъсква с унижения, гонения, трудности. Но и с царски почести. Награждаван е лично от българския цар Фердинанд I и от руския император Николай II.

Неофит Калчев създава и издава първата българска енциклопедия по народна медицина, част от която е поместена в това издание. В книгата са поместени рецепти за най-често срещащите се болежки при възрастни и деца, някои видове компреси, бани и др. Отец Неофит пише: “Здравето действително е богатство: то е сила, то е веселие, то е щастие, то е всичко. То съставлява могъществото, благоденствието и напредъка на един народ. Без здраве всичките съкровища на света са нищо за човека.”

Както често се случва, след смъртта си бързо е забравен. Комунистическият преврат от 9 септември 1944 г. слага началото на период, в който народната медицина е отричана, а книгата на Неофит Калчев публично е изгаряна. България дължи много на Лечителя на Левски. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *