Излезе “Кратка илюстрована история на живота на Земята”

С нова поредица от кратки енциклопедии ще зарадва читателите издателство “Труд”. Книгите са пълноцветни, голям формат и в твърди корици. Общо са шест, а вече на книжния пазар е първата кратка енциклопедия – “Кратка илюстрована история на живота на Земята”.

Тя проследява еволюцията на живите видове отпреди милиарди години, през периодите Триас, Юра и Креда, та чак до днес. Със зашеметяващите си, пълноцветни изображения и илюстрации тази красива книга със сигурност ще очарова младите читатели. 

Преди около 4,6 милиарда години Слънцето, Земята и останалите космически тела от Слънчевата система се образували от облаци газ и прах, които се въртели из Космоса. Условията на Земята – отровните газове, вредните лъчи на новото Слънце, силните бури, вулкани и земетресения – направили живота на планетата ни невъзможен. Но тя постепенно започнала да се охлажда и успокоява. Така преди около 3,5 милиарда години се появили ранните форми на живот. Те били микроскопични, желеподобни прашинки сред морето. Живите същества останали малки по размер и просто устроени още 2 милиарда години. Те обаче променили условията във въздуха и водата.

Преди около 1 милиард години това най-после позволило на по-големите организми да процъфтяват и да се развиват. Отначало те били предимно растения, които вирее- ли благодарение на слънчевата енергия. Преди 540 милиона години се случила бърза „експлозия“ в животинското царство. Създанията станали по-големи и по-сложни по устройство, започнали да ядат новите растения, както и да се ядат едни други. Промените продължават оттогава, а животът на планетата не спира да се адаптира към непрестанните изменения в естествената среда и обстановка. Очаквайте през месец май и втората енциклопедия: „Кратка илюстрована история на космическите изследвания“. А след нея история на изкуството, на научните открития, на военното дело, на науката, на географските открития.

 Можете да поръчате новата енциклопедия ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.