„Шинел“ по Гогол празнува 30 г. на сцена с турне

Спектакълът „Шинел“ по най-известната творба на Николай Гогол отбелязва 30-годишнина с турне, съобщават от театър „Кредо“, който празнува същия юбилей.

Гастролите ще бъдат в куклените театри на четири български града – на 16 и 17 май в Бургас, на 15, 16 и 17 юни – в Русе, на 20 юни в Силистра, и на 22 юни – в Добрич. Турнето се реализира с подкрепата на националния фонд „Култура“ по проекта „кредО!шинел!“. По него до края на 2022 са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.

Юбилейната година на „Шинел“ завършва през ноември със специалното юбилейно представление на „Шинел“ в „Театър 199“, където спектакълът се играе от 1993 година до днес. Там се играят още два дълголетни спектакъла на театър „Кредо“ – „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен и „Дневникът на един луд“ по Гогол.

Нина Димитрова, основател и артистичен директор на театър „Кредо“, актриса и режисьор, е участник в „Шинел“ от създаването му до днес. Тя следва своя спектакъл по целия свят в продължение на 30 години и смята предаността към него за своя мисия.

„Един световно известен писател казва: „Лошата книга развлича публиката, средна – въздейства на чувствата, най-добрата книга – озарява пътя. Не знам дали моята може да изпълни поне една от тези три задачи, но със сигурност моята цел е да озарявам пътя.  И аз това се опитах да правя с моя „Шинел“ в продължение на 30 години – да озарявам пътя. Доколко съм успяла, това могат да кажат само онези, които са гледали спектакъла – тук и по света“, казва Нина Димитрова.

От създаването на спектакъла до 2012 година в „Шинел” играе актьорския тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които заедно със Светлозар Гагов и Майа Петрова, са и създатели на спектакъла. От 2013 година до днес нов творчески тандем в „Шинел“ разнася славата на българската култура и театър по света – Нина Димитрова и Стелиан Радев. За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 година Съюза на артистите в България присъжда на „Кредо“ специална награда „Икар“.

През 2009 година театър „Кредо“ е номиниран за европейската награда „Нови театрални реалности“, връчвана от Европейската комисия на творци, променили европейския и световен театър със своите иновации в областта на театралното изкуство.

„Шинел“ по Гогол е най-дълго играният спектакъл в българския театър, най-аплодираният и награждаван български спектакъл по света в продължение на 30 години, посочват от театъра. От премиерата на 6 ноември 1992 г. на камерната сцена на Младежкия театър в София до днес, има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 международни фестивала по света и е отличен с 14 международни награди. Спектакълът е обявен от руската критика за „едно от най-забележителните събития в европейския театър в края на 20 век“ и е първият международен гост на световноизвестните руските театрални награди „Златна маска“ (1997).

„Шинел“ е единственият български спектакъл, игран в Барбикан център, Лондон (2000), където е отличен с 5 звезди от критика на водещи британски издания, между които вестник „Гардиън“, който поставя „Шинел“ в топ 5 на най-доброто в лондонския театрален афиш по време на двуседмичното гостуване на спектакъла в британската столица.

„Шинел“ е един от двата спектакъла в историята на българския театър, станали хит на най-големия световен форум на изкуствата – Единбургския фестивал. По изключение от правилото, „Шинел“ е поканен да гостува повторно. Поканата е отправена лично от директора на „Визитинг артс“ – британската институция, подкрепяща гостуванията на чуждестранно изкуство на острова. „Визитинг артс“ подкрепя финансово и двете гостувания на „Кредо“ на фестивала през 1996 и 1997 г.

„Шинел“ е първият и нерядко единственият български спектакъл в програмата на големи световни фестивали като „Сеул перформинг артс фестивал“ (Южна Корея), фестивал НЕТ – Нов европейски театър (Русия), „Киджимуна феста“ (Япония), „Сантяго а мил“ (Чили), „Балтийски дом“ (Русия), „Фигуро“ (Белгия), „Реален театър“(Русия), „Тампере“(Финландия).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *