Callipoesis – поезията среща калиграфията на изложба

От 26 май до 18 юни на калиграфска изложба могат да се видят творбите, които участват във вълшебния проект

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis, който изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като въздействат на сетивата през една нова – двуфазна форма на изразяване.

Проектът има за цел, чрез поредица от събития: изложби, четения и пърформанси по писане, да обедини две субкултури, две сцени и най-малкото две публики, които да преоткрият социалната важност и обществения престиж на тези две изкуства през творбите на различни поети и калиграфи.

На 26 май 2022 г., от 19:00 ч., в Avrtikl се открива едноименната изложба Callipoesis, която представя серия творби на калиграфите, участващи в проекта и дава възможност на посетителите да се сдобият със специално създадени артефакти.

Интерактивното събитие включва още калиграфско изписване на стена и слушане на DJ сет с поетично четене. Изложбата ще бъде достъпна за посетители в рамките на три седмици, през които ще бъдат организирани опознавателни и творчески срещи на поетите и калиграфите с публиката.

Callipoesis се ражда като идея на Лидия Кирилова, която тя споделя с Христо Мухтанов и двамата обединяват вижданията си с поетите Ана Цанкова, Вангел Имреоров, Златина Димитрова, Надежда Тричкова и Никола Петров, и калиграфите Даяна Доросиева, Вадим Димитров, Иван Станев, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Цветислава Колева и Калин Тонев.

„Тези две артистични форми изразяват искрена и моментна емоция и симбиозата между тях много ме вълнува. Ритъмът, в който съществуват поотделно и който създават заедно“, казва Лидия Кирилова.

Първото издание на Callipoesis започна през април с поетично четене и изписване на калиграфии на живо в Театрална работилница „Сфумато“, а в края на април на инициативата беше посветен специален брой на Литературен вестник, в който бяха поместени и творби на поетите и калиграфите.

Първото издание на Callipoesis се осъществява със специалното съдействие на SUPERFOX.bg – дизайн студио за текстилни аксесоари и дрехи по поръчка с ярки и смели принтове, предимно за спорт и свободно време.

Новини и събития, свързани с Callipoesis можете да откриете тук: https://www.facebook.com/callipoesis/

Ето кои са инициаторите на красивото събитие:

Лидия Кирилова е основният двигател на проекта. Шегува се, че е топлата връзка между двете половини и участниците. Тя е творец и дизайнер, автор на бижута, организатор на събития и хендмейд фестивали, вечно търсещ себе си човек. Завършила е българска филология и дизайн, криейтив и визуализация.

Пише поезия и критика, рисува, занимава се с продажба на био храни и козметични продукти, както и изготвяне на рецепти от тях. Подготвя се за магистратура по Арт терапия и мечтае да работи в тази сфера. Докато се подвизава като графичен дизайнер започва да изучава калиграфия и летъринг и тези две изкуства подемат непосредствен диалог с поезията в главата ѝ , от който се поражда идеята за Callipoesis.

Христо Мухтанов е поет и организатор на събития. Автор е на стихосбирките „Опити за еволюция“ и „ТриАДА“, а заедно с Ана Цанкова организира поредица литературни четения в „Делта блус бар“, които предоставят сцена на нови и интересни поети. Социално ангажиран млад човек с много ясна гражданска позиция и силен поетичен глас. Питането му в социалните мрежи „Как да направим по-интересно едно литературно четене?“ го среща с Лидия и идеята за Callipoesis започва да става реалност.

Вижте кои са участниците:

Надежда Тричкова е поетеса, която през 2017г. става лауреат на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Дебютната ѝ стихосбирка „Лентата е почти изснимана“ (ИК „Жанет 45“, 2018) е номинирана за наградата „Николай Кънчев“ и е отличена от конкурса „Южна пролет“.

Вангел Имреоров издава дебютната си стихосбирка „Напускане на спомена“ през 2017 г. Тя е отличена със съпътстваща награда за дебют в категория „Поезия“ на конкурса „Южна пролет“ (2018). Носител на специалната награда на Филологически факултет на ПУ „П. Хилендарски“ от Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев“ (2019). “След три минути” (2021) е втората му книга, излязла под знака на Издателство за поезия “ДА”.

Иван Станев и Вадим Димитров са визуални артисти, част от City.Thru.Calligraphy (C.D.C.T.) – стрийт арт колектив, който работи в полето на визуалните изкуства.

Елизавета Дюлгерова (Written by Ellie) е завършила Рекламен дизайн. Започва да се занимава с калиграфия докато учи в НХА. Завършила е магистратура „Калиграфия“ и се занимава професионално с творческа и обучителна дейност в това направление.

Даяна Доросиева работи като графичен дизайнер, а през останалото време се занимава с калиграфия. Пише за лични поръчки и по стени.

Ана Цанкова е родена в град Кърджали. Живее и работи в София. Нейни стихотворения са публикувани в списания „НО Поезия“, „Нова асоциална поезия“, в редица различни периодични издания и в онлайн платформите „Public-Republic“, „Banitza“, „Открита литература“ и др. В края на 2018 г. излиза дебютната ѝ книга с поезия „Археология на белезите”, под знака на издателски кръг „Смисъл”, с редактор Аксиния Михайлова. През 2019 г. Ана Цанкова печели Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, а по-късно „Археология на белезите” е номинирана за Литературните награди „Перото“, в категория „Дебют“.

Златина Димитрова е завършила медии и журналистика в УНСС, а по-късно – литература, кино и визуална култура в СУ „Св. Климент Охридски“. Награждавана е на литературните конкурси „Боян Пенев“ и „Веселин Ханчев“. Първата ѝ стихосбирка – „Гробище за слонове“, излиза през 2021 г. с логото на издателство „Арс“.

Никола Петров е поет и лауреат на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ и носител на редица литературни отличия. През 2012 г. издава стихосбирката „Въжеиграч“, последвана от „Бяс/бяло“ (Фондация „Литературен вестник“, 2017 г.) и „Не са чудовища“ (издателство за поезия „Да“, 2021 г.). Регулярен участник в представлението „Актьори срещу поети“ в Театрална работилница „Сфумато“.

Венцислав Джоков е талантлив творец с интереси в сферата на музиката и летъринга. За известно време създава шрифтове за дигиалната шрифтолеярна Fontfabric. В момента се занимава основно с летъринг и калиграфия – от брандиране и индивидуални поръчки, до изписване на стени из цяла България.

Цветислава Колева се занимава с Paper art и графичен дизайн. Родена е в София, където завършва Рекламен дизайн и Калиграфия в Националната художествена академия. Любовта ѝ към хартията се появява още като ученичка. Тогава случайно разбира за конкурса Second Skin на Arjowiggins (един от най-големите производители на ефектни хартии в света), в който дизайнери от цял свят биват предизвикани да изработят хартиени маски. „Реших да се пробвам и аз и от тогава не съм спряла да работя с хартия.“ – споделя Цвети, която е специалният участник – изненада във втората изложба.

Калин Тонев “Punto” (Punto Art) е член в екипа на Sofia Hardcore Tattoos. Татуист с богат опит, натрупан както в България, така и с работата си в Испания и Финландия. Бекграундът на графити-артист със сигурност оправдава страстта му към буквите, която през последните години градира към модерна калиграфия с ясно разпознаваем личен стил. Освен калиграфия и летъринг, Калин специализира работата си наи-вече в нюскул и цветни татуировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *