Тече река Амур… Драматичен пътепис от Колин Таброн разказва за реката между Китай и Русия

„Река Амур: Между Русия и Китай“ от Колин Таброн е най-новият пътепис, който излезе с логото на издателство „Вакон“.

Книгата получи награда „Едуард Станфорд“ за най-добър пътепис за 2022 г. и беше обявена за Книга на годината на FINANCIAL TIMES, SUNDAY TELEGRAPH и SPECTATOR.

Издателите обещават драматично и амбициозно пътешествие от един от най-добрите автори на пътеписи на нашето време.

В сърцето на Азия, при древния сблъсък между степта и гората, тревистите равнини на Монголия настъпват към Сибир като сиво-зелено море. Някъде дълбоко в тези затворени земи се заражда една от най-страховитите реки на Земята и в продължение на над 1600 километра служи като граница между Русия и Китай. Бодливата тел и наблюдателните кули опасват от край до край руската страна, превръщайки я в най-плътно охраняваната граница на света.

На 80-годишна възраст Колин Таброн поема на едно от най-драматичните и амбициозни пътешествия във впечатляващата си кариера: от загадъчния извор на река Амур до вливането й в Охотско море. Таброн изминава над 4500 километра на кон, пеша, с лодка и с Транссибирската железница, като по пътя говори с всеки човек, когото срещне – от китайски търговци и руски рибари до монаси и коренни жители. Под майсторското му перо оживява един цял свят, белязан от сложна история и несигурно бъдеще, а книгата „Река Амур“ се превръща в кулминация на забележителното му творчество

Богата на детайли, безупречно написана и изпълнена със задълбочени прозрения, пише Майкъл Палин.

Завладяващ портрет на един отдалечен регион на света. Таброн описва задълбочено и с усет към детайла неговата богата история и култура, коментират в Къркъс Ривюс.

Елегантна, елегична и емоционална книга. Таброн е проницателен наблюдател и сладкодумен разказвач, който пренася читателите по поречието на Амур, пише Вашингтон Пост.

Колин Таброн е романист и всепризнат майстор на класическия пътепис. Носител е на множество литературни отличия, включително наградата „Хоторндън“ и наградата за пътепис „Томас Кук“. Първите му книги са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Йерусалим. През 1982 г. прекосява Съветския съюз със стария си автомобил „Морис Марина“. Това приключение е описано в „Сред руснаците“ и вдъхновява следващите му пътеписи за Русия и Азия – „Изгубеното сърце на Азия“, „В Сибир“ и „Сенки по Пътя на коприната“ (издадени на български език от „Вакон“). От 2010 до 2017 г. е президент на Кралското литературно дружество.

По-долу четете откъс от книгата:

Река Амур

Изворът

В сърцето на Азия при древния сблъсък между степта и гората, тревистите равнини на Монголия настъпват към Сибир като сиво-зелено море.

Почти нищо не нарушава мълчанието на земята. Рядко населена е. В най-далечния ѝ край, край руската граница, близо 13 000 кв.км са недостъпни за пътешественици. Планините, някога родина на Чингис хан, днес представляват почти свещен пущинак. Самотната пътека, която стига до тях, свършва с бариера и рейнджърска хижа. Тук чакаме – аз, моят водач и двама конници, за да навлезем в област, която нито един от нас не познава добре.

Някъде дълбоко в тези затворени земи се заражда една от най-страховитите реки на земята. Събира водите си от басейн колкото Пакистан и през пролетта над двеста притока, някои от които също необятни, се изливат в набъбналото ѝ течение. В продължение на над 1600 км служи като граница между Русия и Китай – разлом, тънещ в отколешно недоверие.

Амур е потаен. Дори произходът на името му е неясен. В очите на Западния свят реката изглежда недостижимо далечна и малцина дори са чували за нея. Преценките за дължината ѝ драстично се различават и я обявяват за десетата или дори осмата най-дълга река в света. Почти никой не е стигал до китайския бряг, а бодливата тел и наблюдателните кули са опасали от край до край руската страна, превръщайки я в най-плътно охраняваната граница на света.

Минава цял ден, после цяла нощ, докато чакаме да преминем в забранените планини. Рейнджърите в областта, наречена Строго охранявана зона „Хенти“, не желаят да ни пуснат, въпреки че разполагам с разрешително, осигурено ми от доверения агент, който ми намери и водача и конниците. Усещам първия привкус на тревога. Трите ни палатки, опънати сред ливадните треви, започват да изглеждат запуснати, а въодушевлението от тръгването – вътрешната възбуда, гъделът на опасенията – започва да прераства в страх, че може въобще да не потеглим. През нощта ме будят конете, които подръпват трева край палатката. Именно в този час над ума се спуска тъмнина; внезапно идеята да следвам реката в продължение на 4548 км (най-популярната стойност) – докато тече през Югоизточен Сибир, после се сблъсква с Китай и накрая се втурва към Тихия океан – ми се струва едва ли не фантастична.

Дръпвам ципа на палатката в студения мрак и си поемам дъх. Сянката ми се чернее върху тревата. Над мен нощта сияе от звезди и Млечният път пълзи като леден потоп от светлина по огромното монголско небе.

Зората разпръсва неуловимо сияние като от друга планета. Светът изглежда все още безцветен. В просторите около нас слънцето надига лъщяща мъгла над тревите, натежали от росата. Сякаш над равнините се е разразил голям пожар. За известно време той скрива хълмовете, поръбили хоризонта, а после маранята се разсейва, все едно сме си я въобразили. Въздухът се затопля. От тревата, където пеят невидими коприварчета, излитат мънички мушички еднодневки и въздухът се изпълва с цъкането и бръмченето на скакалците. Да крачиш тук означава да газиш сред прилив от полски цветя: пъстроцветни богородички, тинтяви, маслени очиболци, пауновосини кандилки. По далечните склонове откоси брулени от вятъра еделвайси бледнеят като скреж километри наред.

После се измъкват конниците, навлекли тежките местни горни дрехи деел, с кинжали на пояса, за да проверят вързаните коне. Сутринта вече преваля, когато се появяват рейнджърите. Пристигат до палатките на мотори, с огромни ботуши и пиратски кърпи на главите. Носят малки куфарчета. Моят водач Батмонх, който е родом от монголската столица, казва, че си придават важност, тъй като министър-председателят бил пристигнал тук на поклонение до Бурхан Халдун, свещената планина на Чингис хан. Те обаче се задържат дълго при нас и нагъват нашите бисквити, докато преглеждат документите ни. Страната пред нас е опасна – казват те – и почти непроходима. Най-далечният приток на Амур, р. Онон, извира от далечни тресавища, а през това лято мусоните били проливни. Сега, в края на август, земята е подгизнала и коварна. Освен това има мечки. Щом навлезем в резервата, няма да има кой да ни помогне.

Батмонх ги слуша с незаинтересуван вид. Казва, че не харесват чужди натрапници в тяхната земя. Не разбирам и дума от това, което казват, и само мълчаливо се надявам да не ни откажат достъп. От време на време Батмонх пренебрежително става и си тръгва, а рейнджърите ту идват, то си отиват, докато нашите конници им се смеят с презрението на свободните хора към бюрокрацията. Накрая рейнджърите ни дават да подпишем документ, който ги освобождава от всякаква отговорност, и – след като са си измили ръцете от нас – най-сетне си тръгват, подскачайки през степта на китайските си мотоциклети.

Разбира се трябваше да ги послушаме.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *