Лесна математика за 4. клас

За успешното представяне на четвъртокласниците на състезания по математика и при кандидатстване в математическите училища и паралелки с прием след 4. клас са необходими разнообразни знания и умения. За постигането им е необходима целогодишна и целенасочена подготовка за решаване на задачи с повишена трудност и работа с тестове.

Сборникът “Тренировъчни тестове по математика за 4. клас” (от Книгоиздателска къща “Труд”)  е допълнение към „Втора математическа читанка за 4.–5. клас”, която е предназначена за извънкласна работа и разширена подготовка за решаване на състезателни задачи. В него има 32 теста с постепенно разширяване и надграждане на тематиката на включените в тях задачи, като се следва съдържанието на „Втора математическа читанка”.

Тематиката на задачите във всеки тест е посочена в началото му. Желателно е децата да решават тестовете, след като вече са се запознали със съответните теми и видовете задачи, включени в тях. Постепенното разширяване и надграждане на тематиката на тестовете цели затвърждаване на знанията и придобиване на необходимите умения за успешно решаване на тестове.

Всеки тест се състои от две части. Първата част съдържа 15 задачи с избираем отговор и 5 задачи с отворен отговор. Втората част съдържа 2 задачи, изискващи пълно и аргументирано решение. Препоръчителното време за работа с всеки тест е: 60 минути за първата част; и 120 минути за втората част.

Самата „Математическа читанка за 4.-5. клас” има нов тираж. Помагалото за извънкласна работа по математика допълва учебника. Тя е естествено продължение на „Първа математическа читанка”, предназначена за работа с ученици от 4. и 5. клас. Съдържа 31 четива и над 800 примери и задачи, каквито не се решават в клас. 

Авторите и на двете издания имат дългогодишен опит като учители по математика в Софийската математическа гимназия и като преподаватели в курсовете за подготовка на кандидатстващи в гимназията. Успешно съчетават полезните знания със забавлението.

Можете да поръчате помагалата на сайта на издателството ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *