Книгата с кауза „Дивите животни на града” вече има втора част

„Дивите животни на града” се завръщат, за да ни помогнат да ги опазим

Лястовица, тупнала на балкона от гнездото си под стряхата на блока. Кукумявка, попаднала в коварен лепкав капан, нарочен за мишлета. Зимно бърне (онова мини пате, което ви възхити, докато се разхождахте край Дунава), простреляно от ловец в крилцето. Врана в устата на съседското куче, зелен гущер в мазето между бурканите с кисели краставички и зеле, жабче в марулята за днешната вечеря…Срещаме се с най-различни „дивачета” в градската джунгла от цимент, шум и бетон, но знаем ли какво да не правим, за да им помогнем, когато са в беда, и как да постъпим, за да ги спасим?

Продължението на „Дивите животни на града” отново ни повежда на опознавателно пътешествие, за да отговори на този въпрос и „да се замислим за времето утре”. Този път Елена и Милена ни представят предимно птици и земноводни и техните реални несгоди в препускащото ежедневие на града. Не очаквайте обаче Късметче, Лепчица, Орлин, Марул, Вран, Стъпка и Шнур да ви разкажат само приказки с щастлив край, защото животът, както знаем, невинаги предлага такъв. Въпреки това често можем да променим посоката му, като откликнем на болката на животинките, с които делим дома си, или просто не си пречим един на друг.

За да успеем в мисията, наречена „живот за всички”, е нужно да сме добре осведомени, което прави и книгата „Дивите животни на града”, но не по онзи изморителен и често сух енциклопедичен формат от безкрайни факти и статистики, а чрез увлекателни истории, премерен обем от информация за всяко „диваче”, практични съвети как да реагираме при неочаквани срещи, илюстрации, които аха да излетят или изпълзят от страниците, и примери от България колко малко е нужно, за да се предотвратят големи животински трагедии: „Вярно, ние сме малки. МНОГО МЪНИЧКИ. Обаче мъничкото влияние на всеки един, застанал в редицата, се трупа заедно с мъничкото влияние на неговия съсед, и на съседа на съседа му, и на всички останали 8 милиарда, които опасват двеста пъти Земята… и накрая това влияние става огромно.” Ето как главният герой в „Дивите животни на града” всъщност е читателят – детето, което бърза да гушне падналата на тротоара ранена птица, и родителите му, които знаят защо трябва да го спрат и как да постъпят.

Въпреки че книгата влиза в секцията „Научнопопулярна литература за всички възрасти”, тя е написана на достъпен език и успява да се изплъзне от сложните термини и не чак толкова сложните латински наименования. Срещаме се с тях единствено в обособените визитни картички на част от представените животни, за да влезем наистина под кожата им и от безименни съседи да се превърнат в наши нови приятели – със свои имена и място за спокоен живот в света.

Учейки как да развием емпатия към тварите около нас без нотки на снизходителност или сълзливост, книгата продължава упорито да се бори да превърне човек (с много малка буква)” в „един от творците на щастлив край за приказките за спасени животни”, защото „Глупостта и жестокостта на хората са безкрайни и безпределни. Но ти – да, ТИ! – можеш да си един от хората, които им се противопоставят и подават ръка на животните, с които съжителстваме в градовете”. Това послание крещи и от устата на над 140 хиляди застрашени животни и растения по света, които, ако не знаем как да спасим сега, утре ще гледаме с умиление само в книги като „Дивите животни на града”.

И така всички заедно продължаваме разказа, защото „Животът е с предимство. Пред всички важни човешки работи”.

 

По-долу можете да надникнете из страниците на новата книга:

Може да бъде изображение с книга

Може да бъде изображение с птица и книга

Може да бъде изображение с птица

Може да бъде изображение с птица

Няма налично описание на снимката.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *