Захари Карабашлиев получи наградата за „Най-четена книга на 2022 г.“ на Столична библиотека

Столична библиотека отбелязва рекорден брой посещения през 2022 г. 

 

Романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев беше отличен като най-четената книга за 2022 г. в осмото връчване на Годишни награди на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели. Официалната церемония по награждаването се състоя на 17 януари 2023 г.

Това е поредно отличие за дистопичния роман на Карабашлиев, който оживя и на театралната сцена в едноименната постановка на Явор Гърдев за Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и донесе на актьора Владимир Карамазов награда „Икар“ за Водеща мъжка роля.

През 2022 г. „Опашката“ стана носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“, и на пластиката „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 г. Романът получи и I награда в категория „Проза“ на годишните награди на „Портал Култура“

В тазгодишното издание на Годишни награди на Столична библиотека бяха раздадени отличия в шест различни категории: Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и Медии, популяризирали дейността на библиотеката. А изборът на най-четените съвременни автори на българска литература беше направен от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Призът за най-четен български автор пък получи Георги Господинов, а останалите отличени имена на най-голямата публична библиотека в България се нареждат още: Георги Господинов, Теодора Димова, Алек Попов, проф. Вили Лилков, Здравка Евтимова, Иван Михалев, Юлия Спиридонова, Милен Хальов, Петя Александрова и др. 

Организаторите от Столична библиотека посочиха, че читателите, посетили библиотеката през 2022 г., са се увеличили с 18 600 души, като днес читателската им аудитория надхвърля 81 хиляди души, а заетите книги отбелязват рекордните 530 хиляди бройки. 63% от посетителите на библиотеката са млади хора на възраст под 28 години. 

Георги Господинов: Имаме добра новина

Благодаря на читателите си, че за втора поредна година ми дават тази награда Писател на годината. Тя е най-хубавата, защото зад нея стоят само броят заемания и четене в дома, четене в самота. Всяко жури трябва да се съобрадзява с толкова много неща, а читателят единствено с вкуса си. Но по-важното е, че за поредна година Столична библиотека направи празник. Над половин милион (530 000) заемания на книги са регистрирани тази година. Повечето от млади хора. Това е новина от реда на най-добрите.

Това написа във фейсбук страницата си Георги Господинов, който получи наградата за „Писател на годината“ на Столичната библиотека.

Героят на деня днес беше Виктор на 8, който ми позволи да се снимаме заедно, най-четящо дете на годината. Като си получи наградата енциклопедия седна веднага да си я чете, стоях зад него и свидетелствам. Поздравления за Захари Карабашлиев – писател на годината с най-четена книга, Опашката, а също и за Иван Ланджев, Амелия Личева, Йордан Ефтимов, най-четени поети, Вили Лилков, Тони Николов и Петър Стоянович, Катя Кузмова-Зографова – за нехудожествена литература и други. Беше празник, сподели още Господинов.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *