От Норвегия идва най-забавният детски роман: „Бъфи Би е талантлива“ разказва за най-бедното момиче в най-богатия град

Запознайте се с Бъфи Би, бедното момиче от богатия Осло – героинята на ултразабавния детски роман „Бъфи Би е талантлива“ от Ингеборг Арвула, издаден на български от изд. „КВЦ“.

Игрите с топка не й се удават, защото може например да претрепе някого с топката или да избие телефона от ръцете на друг и да падне в тоалетната.

По време на безплатен курс през зимната ваканция обаче се оказва, че Бъфи Би е природно талантлива, когато става дума за ски слалом. Но това е третият най-скъп спорт в света. Как бедното момиче ще се сдобие с екипировка за него плюс такси за обучение?
Не се притеснявайте, Бъфи Би винаги има добра идея. Или три.

В училище е поставена задача всеки да напише своя автобиография. Освен за слалом Бъфи Би ще трябва да пише и за красивата си майка, която сама трябва да се грижи за нея и по-малкия й брат Боби, който се оказва гений и ще учи математика два класа напред. Няма как да не спомене и за престъпния им баща американец, който ги е зарязал от раждането, но може изневиделица да се появи, вдъхновен от нови далавери. Най-прекрасно обаче се оказва в училище, защото Бъфи е в клас, където няма конфликти, всички се забавляват и смеят, дори и когато някой сгафи (ясно кой).

И тъй като в една художествена автобиография, както казва класната, трябва да има портретна характеристика, описание на времето или любопитни факти, Бъфи Би и тук има добри идеи. Например: „Устата и дупето на морската краставица се намират на едно и също място. Представете си, ако същото важеше и при хората!“.

„Бъфи Би е талантлива“ ще е най-забавният детски роман, който сте чели! Ще се превивате от смях, но между редовете ще откриете и много важни неща.

Романът печели наградата на Министерство на културата на Норвегия за най-добра детска книга за 2019 г.

В изявлението на журито се казва:

„Героите са предадени с остроумие и наблюдателност. Централният въпрос, движещ повествованието, е как Бъфи ще финансира развитието на своя непознат доскоро талант. Решението идва след дълга поредица от неочаквани събития и малко късмет. С хумор и топлина Арвула предава какво е да си беден в най-богатата нация на земята, докато откровеността и уязвимостта бълбукат точно под повърхността. Това е забавно и завладяващо четиво, с изключителна привлекателност, където централното послание е: Всеки е добър в нещо. Черно-белите илюстрации на Нора Брех отразяват хумористичния тон на текста.“

Бъфи, нейният брат Боби и красивата им майка си живеят безпроблемно, получавайки дарения от благотворителност. Те винаги намират решения и се справят въпреки всичко. Бъфи е активна, винаги търси изход, но е доста неконцентрирана. Играейки футбол или баскетбол, тя е опасна, но се оказва истински талант в слалома, ски спускането. Училищният проект за написване на автобиография включва голяма част от интелигентния разказ на книгата, която си играе с езика и жанровете.

Авторката Ингеборг Арвула (р. 1974) е израснала в Пасвикдален и Тромсьо, Норвегия. Първият й роман е публикуван през 1999 г. Написала е няколко романа за деца и възрастни. Най-вълнуващи обаче са трите й книги за Бъфи Би. През 2022 г. Ингеборг Арвула спечели най-престижната награда за норвежка литература – „Браги“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *