„Едно възможно начало“ от Тодора Радева: Разкази за болките, травмите, лутанията и самотата на съвременния човек

След 18 години мълчание, Тодора Радева ни предлага нова доза от своята „прецизна, изящна, нюансирана, сложна в значенията си и едновременно внушаваща лекота проза“ (Мирела Иванова).

С логото на издателство ICU и под редакцията на Биляна Курташева излиза своеобразното продължение на сборника с разкази „Седем начина да увиеш сари около тялото“ (2005). Новата колекция „Едно възможно начало“ заплита 18 истории за болките, травмите, лутанията и самотата на всеки от нас тук, днес.

Някои от героите – Рая, Калоян, Иво, Нора – преминават от разказ в разказ и създават мрежа от сюжети, в които читателят има възможност да проследи състоянията им в нови ситуации. Поставени в нов контекст, дори познатите вече разкази зазвучават с още по-дълбока психологическа достоверност, придобиват нови пластове смисъл и подчертават онази пряма и сурова връзка с неврозите на днешното. Героите се лутат из себе си и изкарват на показ белези и рани, които обикновено самосъхранително замитаме някъде в ъгъла.

Началото на тези разкази често е нещо дребно, размяна на реплики или обикновена житейска ситуация, които отключват сюжета. Оттам поемаме навътре, към раздробения на парчета собствен свят, който би могъл да се слепи чрез любовта, чрез миналото, чрез изкуството, но много често си остава рана.

Всеки разказ в тази книга ни отвежда право в сърцевината си, където тупти топлият зародиш на история, която вече е започнала и вероятно ще продължи. Героите се срещат и разделят из познати ни улици и площади; в домове, които и ние сме обитавали един ден или цяла вечност; в градове, някога наши; в тела, чиято болка продължава да ни държи будни, заедно, дори когато сме сами. Приятелство, любов, самота, непринадлежност, копнеж за близост, загуба… Тодора Радева пише на език, който незабелязано влиза в живота ни и разказва нашите истории. И така отнема частица от несподелимостта им. (Надежда Радулова)

Премиерата на сборника ще бъде на 14 март от 19 ч. в Топлоцентрала. В началото на събитието танцови миниатюри с хореограф Цвета Дойчева и сценография на Ева Вентова ще потопят гостите в света на книгата. След това представянето ще продължи с разговор с Биляна Курташева.

Авторката Тодора Радева е културен мениджър и писател. Завършва Културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на сборника с разкази „Седем начина да увиеш сари около тялото“, който печели националната награда за дебют „Южна пролет“ (2005). Книгата е представяна на различни литературни фестивали в Созопол, Виена, Кикинда, Белград, Лайпциг, Франкфурт, Дармщат, Хайлдербег и е издадена на немски език през 2015 г.

Тодора е създател на фондация „Прочети София“, реализирала проектите „Литературни срещи“„ Скритите букви“ и „Литературни маршрути“. Програмен директор на „Софийския международен литературен фестивал“ от 2013-та до 2020 г.

Биляна Курташева е доктор по теория и история на литературата, доцент в Нов български университет. Награждаван автор на две литературно-критически книги. Биляна Курташева е съосновател и редактор на независимото списание за литература „Витамин Б“, а от 2000 г. е главен редактор на „Следва“, списание за университетска култура и хуманитаристика, издавано от Нов български университет.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *