Ново проучване: 76% от българите имат проблеми със съня

Най-честите причини са стрес, преумора и напрежение на работното място

 

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня. Всеки трети се събужда повече от два пъти на вечер, става твърде рано сутрин и рядко се чувства отпочинал. Най-честите причини за това са стрес (69%), преумора (46%), липса на физическа активност и напрежение на работното място (32%), сочат данните от ново проучване на агенция Прагматика и isleep, публикувани на kakspim.bg по случай Световният ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март. 

Българите спят средно с половин час по-малко от препоръчителните поне седем, като качеството на съня се влошава с възрастта и проблемът е по-често срещан при жените – 36% от тях се събуждат повече от веднъж на вечер спрямо 29% при мъжете. Всеки пети заспива трудно, а 11% сънуват кошмари. Едва 12% от българите смятат съня си за отличен. 

Според резултатите от проучването  има силна взаимовръзка между качеството на съня и здравословното, психичното и емоционалното ни състояние, матрака, на който спим, както и храната, взаимоотношенията ни с хората около нас, настроението ни и ефективността ни през деня.

Близо два пъти по-често българите с проблемен сън изпитват притеснение, тревожност и физическа болка, сравнено с хората без проблеми със съня. Тъга изпитват само 18% от лицата с безпроблемен сън, докато при хората с проблемен сън тя присъства в 46% от случаите. Гневът присъства само при 12% от анкетираните без проблеми със съня, докато при хората с такива проблеми резултатът скача тройно – до 39%. Апатията се среща при над една трета от българите с проблеми със съня, докато при тези без – само в 15% от случаите. Отчаяние изпитват 29% от лицата с проблеми със съня и само 8% от лицата без такива проблеми.

Според данните от проучването е налице взаимовръзка между множество хронични заболявания и проблемите със съня. Хората, които страдат от хипертония, тревожност, депресия и мигрена, имат по-често проблемен сън от здравите хора. 

Над 60% от българите хъркат – за 22% това е нещо редовно, а 42% казват, че се случва само понякога. Мъжете хъркат близо два пъти по-често от жените (съответно 29% и 14%).

Колко, при какви условия и къде спим са важни елементи от физическото и менталното здраве, които често са подценявани и носят сериозни последици върху всеки от нас. Да обръщаме осъзнато внимание на времето за сън и качеството му, което се определя от средата, е инвестиция и проява на истинска лична грижа“, смята психотерапевтът Детелина Стаменова, която е консултант на проекта. 

Всички данни от проучването и съвети за по-добър сън може да откриете на kakspim.bg. 

Резултатите са базирани на онлайн проучване (анкета в онлайн среда чрез MyOptis – платформа за онлайн изследвания на агенция Прагматика), проведено в периода – 14-20 ноември, 2022г. Обемът на извадката е n=600. Целевата група обхваща мъже и жени на възраст 25-55 години, живеещи в градове с население над 50 000 жители. За обема на посочената извадка при 95% интервал на доверителност, размерът на извадковата грешка е ±4,1 процентни пункта за процент на отговорите около 50% и ±2,5 процентни пункта за проценти на разпределение на отговорите около 10% или 90%.

Извадката съответства на националната статистика по основни демографски данни: пол, възраст, образование и тип на населеното място. Демографската информация за целите на процедурата по претегляне е базирана на данните за от последното преброяване на НСИ в България през 2021г.“ 

isleep е марка за матраци и аксесоари за сън, която се предлага на българския пазар от 2012 г. Продуктите на isleep са произведени в Италия и съчетават иновативни технологии, модерни текстили и майсторска изработка. 

Над 250 000 души използват продуктите на isleep. Матраците са с 25 години гаранция и към момента се предлагат в над 5 държави, като се очаква през 2023 г. марката да навлезе на още два пазара. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *