Фински литературен клуб основават в София

Финландската посланичка у нас Н. Пр. Кристиина Кувая-Ксантопулос ще присъства на основаването на Фински литературен клуб. 

Събитието е насрочена за 4 юли 2023 г. (вторник) от 18:30 часа в културното пространство Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в София.

По линия на Българо-финландското дружество за приятелство ще бъде представен романът на съвременната финландска писателка Селя Ахава „Преди да изчезне мъжът ми“ (ИК „Колибри“, 2020 г., превод от финландски език: Росица Цветанова) с последваща дискусия по темите и сюжета на книгата.

„Преди да изчезне мъжът ми“ е смущаващ автобиографичен роман. Смущаващ е, защото такива неща по правило не се случват, не и на крехки, умни и очарователни жени като Селя Ахава. Автобиографичен е, защото се уповава на действителната история на писателката, а тя разтърсва живота й до основи. Роман е, защото травматичният опит е поднесен философски – тече паралелно с разказ за откритията на Христофор Колумб, а междинните пространства са архипелаг от малки емоционални фрагменти.

„Преди да изчезне мъжът ми“, както и новата книга на Селя Ахава – „Жената, която обичаше насекоми“, също в превод на Росица Цветанова, ще се предлагат на място в рамките на събитието.

Снимка: Н.Пр. Кристиина Кувая-Ксантопулос, Фейсбук страница на Финландското посолство в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *