В знак на солидарност с Израел: „Синелибри“ показва „История за любов и мрак“ с Натали Портман

В знак на солидарност и съпричастност с гражданите на Израел и с невинните жертви на всеки кървав терор, „Синелибри“ ще покаже биографичната драма „История за любов и мрак“ под режисурата и с участието на Натали Портман.

Прожекцията е на 25 октомври (сряда) от 19 ч. в Дома на киното.

Пет години след смъртта на забележителния писател Амос Оз и четиринадесет години след единственото му гостуване в България си припомняме неговото вдъхновяващо, човеколюбиво творчество.

Филмът е адаптация по международния бестселър „История за любов и мрак“ на Амос Оз, големия израелски писател и журналист, живял в Йерусалим в края на Британския мандат в Палестина. Животът на малкия Амос и родителите му – европейски евреи, спасили се в Израел от фашистките погроми – е по-ценен от учебник. Освен че адаптира сценария и режисира филма, Натали Портман изпълнява ролята на Фаня, майката на бъдещия писател. Оплетена в мрежата на несполучлив брак и с разбити мечти, тя се опитва да се интегрира в чуждата страна, докато се бори със собствените си демони.

„Най-важното качество на Оз е, че третира нациите като хора. Когато осъзнаем, че нациите се състоят от човешки съдби, тогава започваме да съчувстваме. Откакто прочетох тази изключителна книга, знаех, че искам да я превърна във филм”, казва Натали Портман.

Гласът на стария Амос Оз във филма принадлежи на израелския актьор с български произход Мони Мошонов.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Страница.бг е медиен партньор на Синелибри 2023.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *