Романът „Да обичаш Наполеон“ разказва последната любовна история на френския император

Книгата разкрива непознатото лице на владетеля в периода му на изгнание

 

Докато кино епосът на Ридли Скот за френския император Наполеон завладява боксофиса из света, а вече пълни и кино залите у нас, един роман предлага по-задълбочен и интимен начин за разгадаване на забележителната същност на владетеля. „Да обичаш Наполеон“, който издателство „Кръг“ публикува през 2022-ра, отново е наличен в книжарниците в превода на Мариана Христова и корица от Димитър Кьосев. Книгата ще бъде и сред акцентите на щанда на „Кръг“ (№ 401) на Панаира на книгата, който ще се проведе от 5-и до 10-и декември в НДК.

И ако творбата на носителя на „Златен глобус“ и „Бафта“ режисьор струва 200 милиона долара, то книгата на американската писателка Маргарет Роденбърг ѝ коства дългогодишен труд и проучвания. Резултатът от нейното не по-малко епично приключение е забележителен сюжет, изграден върху задълбочени исторически факти, който разкрива непозната перспектива към един от най-значимите и противоречиви владетели в историята.

„Да обичаш Наполеон“ въвежда читателя в един свят на интриги, изкушения и предателства. Покорил Стария континент, превърнал се в страшилището на Европа, в последните години от живота си Наполеон е заточен на малкия, окупиран от англичаните остров Света Елена. Придружен от малък антураж, на който не може да има доверие, застаряващият Бонапарт посвещава времето си на кроежи за бягство, копнеж по отнетия си син, довършването на започнатия в младостта си роман и компанията на своята последна любовница – Албин дьо Монтолон.

В „Да обичаш Наполеон“ авторката Роденбърг блестящо преплита съдбата на великия владетел в последните години от изгнанието му с ретроспективно изградения образ на младия Наполеон, решил да завладее света и междувременно срещнал първите трепети и разочарования на любовта. Сюжетната нишка на книгата е изтъкана върху личната история на своенравната и невярна Албин – противоречива личност със съмнителен морал, но и борбена жена, изпитала ужасите на Революцията.

Повечето персонажи в „Да обичаш Наполеон“ са основани върху действителни исторически личности и това прави тяхното присъствие изключително плътно и автентично.

„Читателите ще преживеят част от историята на едно отдалечено място с герои и събития, за които едва ли са чували. Надявам се, че до самия край ще бъдат изпълнени с най-човешките емоции: състрадание, както към най-малките, така и към най-силните сред нас“, споделя американската романистка.

Страстта на Маргарет Роденберг към френската история се заражда по време на престоя на семейството ѝ във Франция през юношеските ѝ години. Страстна пътешественичка, посетила над шейсет страни по света, тя е пропътувала повече от 30 000 мили, за да проведе „наполеоновите“ си изследвания, включително до остров Света Елена в отдалечения Южен Атлантик, където се развива по-голямата част от действието на „Да обичаш Наполеон“. Роденбърг е и директор на Наполеоновото историческо дружество, организация с нестопанска цел, която популяризира познанията за епохата на Наполеон.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *