Атле Нес лично ще представи уникалната си биография на Мунк

Днес в България пристига норвежкият писател Атле Нес, автор на известната и у нас биография „Леонардо да Винчи“.

Сред акцентите при гостуването му ще бъде другата негова уникална биография – на най-великия норвежки художник Едвард Мунк, която излезе в издание на „Изида“. Книгата е с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации, изключително издание за всички ценители на изкуството и разбира се, в контекста на предстоящите празници – великолепен коледен подарък.

Едвард Мунк (1863-1944) е един от най-значимите художници в историята на изобразителното изкуство. Творчеството на именития норвежки модернист крие в себе си много загадки. Най-известната от картините му – „Викът” – е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Холивуд получи вдъхновение от тази картина и главният образ от нея се превърна в емблема на филма на ужасите „Писък“.
„Едвард Мунк“ от Атле Нес е най-добрата и най-пълна биография на художника, която разкрива тайните на живота и творчеството му.
Израснал в бедност и сред житейски несгоди, Едвард Мунк се посвещава изцяло на изкуството. За разликата от повечето си колеги обаче той умира богат. И то много богат. Както и повечето му съвременници, занимаващи се с изкуство, Мунк принадлежи към средите на бохемите и същевременно страни от тях. Има проблеми с алкохола, но успява да се излекува от пристрастеността си. Влюбен е и въпреки това бяга през цяла Европа от любимата си жена. Обхванат е от натрапчиви идеи, които превръщат някои от приятелите му в негови най-върли врагове (предимно в представите му, но действията му водят някои и до това в реалността). Въпреки понякога грубото си и неадекватно държание с постоянно верните му приятели, между които са и неговите меценати, те обаче му остават верни, защото талантът му е завладяващ.

Когато човек прочете книгата на Атле Нес, се замисля кое е по-велико при Мунк – творчеството му или животът му. А на практика те са така органично свързани, че животът му се превръща в творчество, а творчеството му – в живот.

Едвард Мунк е представен пред читателя в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости. Книгата разказва за радостите и несгодите, през които преминава той, за трудната борба за признание, за паденията и триумфа му, за приятелите, които го подкрепят, за страха му от любовта, която за него се асоциира неизменно със загуба. Творчеството на художника е в тясна връзка с европейската култура и епохата, която го ражда, защото Мунк е свидетел на големи исторически катаклизми, които намират отражение в произведенията му.

Книгата, луксозно издание с твърда подвързия, включва много цветни репродукции на картините на художника, снимки от семейния му архив, а също така и писма, откъси от дневниците на Мунк, свидетелства на съвременници. Това е уникална съвременна биография, посветена на живота и творчеството на гениалния художник, която отговаря на очакванията дори и на най-взискателния читател.

Атле Нес (род. 1949 г.) е писател, историк и изкуствовед. Автор е на биографии на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей и Хенрик Ибсен, романи, книги за деца, документална проза и есета за изкуството. Носител е на няколко литературни награди, сред които е и най-голямата в Норвегия – „Браги”.

Писателят ще има среща с читатели в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 5.12., от 17 ч. в Мраморното фоайе на НДК, а след това от 18 до 19 ч. ще дава автографи на щанда на издателите си от „Изида“ (№ 212, втори етаж, близо до сцената на фестивала).

Първата му среща с читатели ще бъде в Пловдив – на 1.12., в книжарница „Хеликон“, от 18 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *