Луксозно издание на „Пет приказки“ от Валери Петров с вълшебни илюстрации от Матея Аркова

„– Миш, Миш, Миш, време е да спиш – целият квартал вече е заспал: …“ Няма пораснало дете, което не е чело или слушало за дядото, внучето и сънливото копче много-много пъти.

Този знаков цитат от „Копче за сън“ – част от „Пет приказки“ (от Книгоиздателска къща „Труд“) – е толкова популярен, че днес всеки родител лесно ще предизвика интереса и на своето дете към една от най-обичаните детски български книги. 


Валери Петров обича децата и техния поглед към света. Той внимателно наблюдава техните реакции и изслушва описанията им за предметите, животните и хората. Той не само ги чува, но и цени откровеността им и способността им да виждат истинското и значимото. Поетът усеща в децата поетичните им души и като истински поет деликатно и с уважение пресъздава детските мисли и вълнения. Героите и случките в „Пет приказки“ са вдъхновени от неговите внуци Ани (Как звучи това детско и звънко “морето е тънко” в “Пук) и Огнян (незаспиващия Оги от „Копче за сън“), които той много обича и които по времето на написването на книгата са малки. 

Първото издание, което събира в една книга всичките пет приказки на Валери Петров, излиза през 1986 г. и му носи наградата „Петко Р. Славейков”, както и честта през 1988 г. да бъде вписан в почетния списък на Международния съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”. Валери Петров е номиниран и за Нобелова награда. През 2013 г. обичаният писател и преводач е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент – за принос към българската култура и разбирателството между нациите. 

„Пет приказки“ от Валери Петров излиза като част от поредица „Жива вода“ на издателство “Труд“, в твърди корици и цветните илюстрации на Матея Аркова, на които тя отделя няколко месеца, за да станат точно такива, каквито са в представите ни. Книгата съдържа приказките: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая“, „Пук”.

Книгата е преведена на повече от десет езика и продължава да е едно от любимите четива на малки и големи. Прекрасен подарък за предстоящите коледни празници и неизменно ценна във всяка българска семейна библиотека.

По-долу можете да надникнете из страниците на книгата:

Можете да поръчате „Пет приказки“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *