„Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели“: Корените на депресията са в детството

„Най-често срещаната причина за депресия при възрастните не е нещо, което се случва в настоящето, а това, че като деца не са били научени от взаимоотношенията с родителите си как да се утешават“.

Това пише Филипа Пери в култовия си труд „Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели“, издадена на български език от „Изток-Запад“ и продължаваща години наред да е в топ класациите по продажби по целия свят.

Ето какво още обяснява Пери по темата:

„Ако вместо разбиране и утеха, на детето му е казвано да спре да чувства, оставяно е в леглото да плаче, докато заспи, или е оставяно само с гнева си, способността му да издържа на неприятни или болезнени емоции отслабва с натрупването на все повече емоционална дисхармония. Способността му да я понася намалява. Сякаш има точно определен обем, в който да се натъпчат отрицателните емоции, и когато той се препълни, няма къде да бъдат складирани.

Ако винаги сме били утешавани от родители си, независимо какви чувства сме изпитвали, сме по-склонни да имаме оптимистична нагласа към тези чувства, което ни прави по-трудноподатливи на депресия и тревожност в по-късен етап от живота ни.

Няма напълно сигурен начин да се избегнат проблеми в психическото здраве на човека, но определено помага, ако ни е внушено убеждението, че каквато и емоция да изпитаме, няма да ни отхвърлят и че колкото и зле да се чувстваме, и това ще мине.“

Можете да поръчате „Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели“ ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *