Мемоарите на журналиста Горан Готев: Да живееш с диктаторите на ХХ век

Мемоарите на Горан Готев „Живях при диктаторите на ХХ век“ – най-дълго пребивавалия в чужбина кореспондент на БТА, излизат в ново издание, посветено на 90-ата годишнина от рождението на автора (издател е Книгоиздателска къща „Труд“).

Сегашните читатели може би само са чували за откриването на Асуанския язовир или за колосалните промени преди и след падането на Берлинската стена, но Горан Готев е бил съвременник и е описал всичко най-интересно. От Египет или Обединената арабска република на Гамал Абдел Насър, Алжирската народна и демократична република на Бен Бела и Хуари Бумедиен, Социалистическа република Румъния на Николае Чаушеску, Югославия на Йосип Броз Тито и Слободан Милошевич, Китай на Мао Цзедун и Дън Сяопин, СССР и Русия на Горбачов и Елцин, КНДР на Ким Ир Сен – споменът от всяка среща е запечатана на почти 500 страници. Приживе, авторът споделя: „Оказа се, че да живееш в света на диктатори е също голямо професионално предизвикателство. Да виждаш как ден след ден един никому неизвестен, преди да поеме кормилото на властта, офицер се превръща в идол, икона и знаме на всички арабски народи, какъвто бе Насър, или в “най-велик син на румънския народ”, както бе наричан Чаушеску. Или да бъдеш свидетел и на възхода, и на разрухата на водещата световното движение на необвързаните държави Югославия, която при Тито достигна своя международен апогей, а при Милошевич се превърна в сцена на най-кървавите след Втората световна война разпри и стълкновения на европейския континент. Или СССР на неговия пръв и последен президент Михаил Горбачов и “възкръсналата” Русия на Елцин и приемника му Путин. Да си възпитаван от дете, че това е най-великата държава в света, а да общуваш с нейни професори и академици, които едва преживяват в условията на новия руски капитализъм“.

„Живях при диктаторите на ХХ век“

Книгата предизвиква читателския интерес не само поради вещината, с която е написана, но и защото на известните, отдавна отминали събития и на хората, техни двигатели и вдъхновители, авторът дава живот. При внимателното и настойчиво вглеждане в историческите фигури на близкото ни минало, възниква въпросът: Що за човек е диктаторът? 

Новото издание, допълнено със снимки от личния архив, съвпада с десетата годишнина от кончината и 90-та годишнина от рождението на Горан Готев.

Можете да откриете книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *