УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ събират разкази, есета и стихотворения на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“

УНИЦЕФ България и литературният проект „Пощенска кутия за приказки“ ще работят заедно в подкрепа на психичното здраве на младежите. Новото издание на литературния форум ще бъде посветено на темата „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“. Очакваме творбите на автори между 14 и 24 г., пишат организаторите.

Пандемията от COVID-19 показа ясно как сътресенията във външния свят влияят върху вътрешния ни свят и нуждата от психосоциална подкрепа за децата, подрастващите и техните родители и семейства. Тийнейджърите и младите хора са особено уязвими. Социалната изолация, липсата на информираност по темата и стигмата са основни рискови фактори, които им пречат да получат подкрепата, от която се нуждаят, за да се справят с проблемите с психичното здраве. 

По данни на СЗО до  50% от всички проблеми с психичното здраве започват преди 14-годишна възраст, а 1 на 5 младежи изпитва психично разстройствовсяка година. В България по време на пандемията тийнейджърите изпитваха високи нива на емоционален дистрес – 5 пъти повече раздразнение, 5 пъти повече скука, 4 пъти повече самота, 4 пъти повече носталгия и тъга, 3 пъти повече гняв и разочарования, 2 пъти повече страх и тревога,  2 пъти повече безпомощност и безполезност (УНИЦЕФ България 2020). Причината да не се търси професионална помощ, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е  тревожност или срам (63%) или незнаниекъде да се потърси помощ (17%), сочат резултатите от допитване, проведено в U-Report Bulgaria през 2020 г. 

Подкрепящите отношения с връстници, в семейството и с учителите, съчетани с откровени разговори, са сред основните защитни фактори за психичното здраве и благосъстояние на децата и младите хора. Затова приканваме авторите да споделят в своите есета, разкази и стихотворения какви са били предизвикателствата в техния вътрешен свят и какво им е помогнало да ги преодолеят, как им е повлияла изолацията от приятелите и промените в ежедневието. Целта ни е да насърчим открития разговор за психосоциалното благополучие и действията в подкрепа на всички деца и младежи, както и да окуражим младите хора да търсят помощ, когато имат нужда от нея, посочват организаторите. 

Произведенията може да се изпращат на info@kutiata.bg от 2 до 27 септември. Най-въздействащите сред тях ще бъдат подбрани от психолога Александра Алгафари, Ивайло Спасов, директор „Комуникация за социална промяна“ в УНИЦЕФ България, и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“.

През ноември избраните разкази, есета и стихотворения ще бъдат прочетени пред публика от известни личности, сред които актрисата Елена Петрова – национален Посланик на добра воля на УНИЦЕФ България, Орлин Павлов, Александър Сано, Рафи Бохосян, Михаела Филева, Георги Блажев и др. 

Препоръчително е изпратените произведения да не надвишават 3 страници А4, шрифт 14. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *