„Зайчето Питър на училище“ подготвя хлапетата за първия учебен ден

Нова книжка с приключения за най-малките фенове на Зайчето Питър подготвя хлапетата за училище. Първият учебен ден на Питър е! Той е приготвил, разбира се, всичко най-важно за този ден – от чисто новия молив до вкусния обяд. Зайчето Питър няма търпение да стане ученик, а кой ще му помага вместо сестричките му, ще прочетете в “Питър на училище”. Книгата на КК „Труд“ е изработена от твърд картон и е предназначена за деца между 3 и 6 години.

Биатрикс Потър започва плахо писателската си дейност. През 1893 г. тя подарява на 5-годишния син на своя приятелка една от написаните си истории. Окуражена от майката на момчето, през 1901 г. Биатрикс Потър сама финансира издаването на първите 250 бройки на „Зайчето Питър“. Тиражът на книжките се изчерпва веднага, което налага да се произведат още 200 екземпляра. Този успех спечелва доверието на издателя Норман Уорн, който сключва договор с Биатрикс Потър и в края на 1902 г. „Зайчето Питър“ е издадена в 28-хиляден тираж – един рекорден за това време тираж. Биатрикс Потър издава двадесет и три книжки от поредицата за Зайчето Питър, които и до днес продължават да бъдат превеждани на различни езици.

Идеята за създаването на историята за Зайчето Питър може да се търси в детството на Биатрикс Потър. Като малка, тя била затворено момиче, чиито единствени приятели били различни домашни любимци — жаби, прилепи, порове, гущери. Двете зайчета, които непрекъснато правили компания на детето, носили имената Бенджамин и Питър. Прекарвайки времето си сред животните, Биатрикс имала възможност да наблюдава и изучава навиците им. Така започнала да пренася игрите си на скици, в които главни герои били дребните палавници. От „домашен” любимец зайчето Питър, се превръща в първия литературен герой на Биатрикс Потър, който й донася световна слава.

Можете да поръчате „Зайчето Питър на училище“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.