Четем „Създанието от Джекил Айлънд“ от Едуард Грифин

„Създанието от Джекил Айлънд“ от Едуард Грифин е най-новото заглавие на издателство „Изток-Запад“ в колекция „Катехон“.

Какво мислите е Създанието от Джекил Айлънд? Фантастично същество като чудовището от Лох Нес? Развихрете въображението си, защото истината е далеч по-страшна.  Всъщност става дума за Федералния резерв на САЩ, заченат на остров Джекил Айлънд с цел да установи контрол върху световната банкова система. Представете си древногръцката Хидра – чудовището с безброй глави. Ако отсечеш една, повяват се две нови. Именно в това се е превърнал Федералният резерв днес, разпрострял пипалата си над целия банков сектор и контролиращ паричните потоци. Заповядайте на завладяващо пътешествие в тайния свят на международния банков картел.

Откъде идват парите? Къде отиват? Кой ги прави? Тайните на магьосниците на парите са вече разбулени. Пред вас е един внимателен преглед на техните огледала и машини за мъгла, на ръчките, предавките и колелата, които създават великата илюзия, наречена пари. 

Темата ви е скучна? Само почакайте! След 5 минути вече ще сте се хванали на въдицата. Чете се като детективска история – каквато е в действителност. Но всичко в нея е вярно. Тази книга е за най-безочливата измама в историята. Тук има всичко: причината за войните, циклите на подем и криза, инфлацията, депресията, просперитета. Възгледът ви за света определено ще се промени. Това може да е най-важната книга по световните проблеми, която някога ще прочетете. 

Това е криминален роман за финансовото убийство на средната класа, пише Робърт Кийосаки, автор на „Богат татко, беден татко“.

Едуард Грифин е писател, продуцент на документални филми и основател на „Freedom Force International“. Посочен в „Кой е кой?“ в Америка, той е добре известен заради таланта си да изследва трудни теми и да ги представя в ясни термини, които всички могат да разберат.

По-долу четете откъс:

Нуждае ли се наистина светът от още една книга за Федералната резервна система? 

Борих се с този въпрос в течение на няколко години. Собствената ми библиотека е негласно свидетелство за факта, че в миналото е нямало недостиг на писатели, желаещи да се отправят в тъмната гора, за да се бият със злия дракон. Но в по-голямата си част техните книги са били пренебрегнати от официалната линия – и звярът продължава да си хърка необезпокояван в леговището. Нямаше много причини да мисля, че бих могъл да успея там, където толкова други са се провалили. 

И все пак идеята беше завладяваща. В мен нямаше съмнение, че Федералният резерв е едно от най-опасните създания, които някога са населявали земята. Нещо повече – докато проверките ми ме изправяха пред все повече неопровержими доказателства, започнах да разбирам, че разследвах една от най-големите криминални загадки в историята. И за да бъдат нещата още по-лоши, открих кой е престъпникът. 

Някой трябва да докара тази история до обществеността. Но проблемът е, че обществеността не иска да я чуе. В крайна сметка новините са лоши, а ние определено получаваме достатъчно такива и сега. 

Друга пречка пред комуникацията е, че тази история е наистина невероятна, което означава, че в нея е трудно да се повярва. Реалността дотолкова се отклонява от приетия мит, че за повечето хора всичко това е просто недостоверно. Всеки пратеник, който носи подобно послание, незабавно бива заподозрян в параноя. Кой ще слуша луд човек?

Накрая, има го и въпроса за самия предмет. Той може да стане твърде сложен. Е, поне така изглежда на пръв поглед. Трактати по този въпрос често се използват като стандартни учебници по банково дело и финанси. Лесно е да се заплетеш в гъстата мрежа от терминология и абстракции. Само професионално заетите в сферата на парите са мотивирани да овладеят новия език и често дори те се натъкват на сериозни несъответствия. Например в едно скорошно писмо, циркулиращо в група от парични експерти, които от години обменят идеи за парична реформа, редакторът каза: „Обезсърчаващо е, че не можем да намерим съгласие помежду си по този жизненоважен въпрос. Толкова големи са различията ни по отношение на дефинициите и всъщност по отношение на непредубеденото, открито, честно и вярно разбиране на това как функционира нашата сегашна парична система.“

Тогава защо сега и аз се хвърлям в зъбите на дракона? Защото вярвам, че има определена промяна във вятъра на обществените нагласи. С наближаването на надвисналата икономическа буря все повече хора поглеждат към прогнозата за времето – дори ако тя не вещае нищо добро. Нещо повече, доказателствата за истината в тази история са толкова убедителни, че както вярвам, моите читатели няма да имат друг избор, освен да я приемат, отхвърляйки настрани всички съображения на „здравия разум.“ Ако селският идиот казва, че камбаната е паднала от камбанарията, и се появява, като влачи камбаната зад себе си, е, това значи…

Накрая, открих, че тази тема не толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед, и съм решен да избегна злата участ да вървя по обичайния заплетен маршрут. Това, което следва, е история за едно престъпление, а не курс по криминология. 

Намерението ми беше тази книга да бъде с двойно по-малък обем и да бъде завършена за около година. Но от самото начало тя придоби своя собствена сила за живот и аз станах просто слуга на нейната воля. Тя отказа да остане в предписаните ѝ ограничения и като дух, изпуснат от бутилката, порасна до огромни размери. Когато накрая работата беше вече свършена и имах възможността да оценя целия ръкопис, с изненада открих, че съм написал четири книги вместо една. 

Първо, тук има ускорен курс по пари, основи на банковото дело и валутите. Без него не би било възможно да разберем измамата, която сега минава за приемлива практика в банковата система. 

Второ, тук има книга за това как световните централни банки – Федералният резерв е една от тях – са катализатори на война. Това действително нагорещява проблема, защото показва, че си имаме работа не просто с пари, а с кръв, човешко страдание и с въпроса за свободата. 

Трето, има история на централното банкиране в Америка. Ключово е да се осъзнае, че концепцията зад Федералния резерв преди това е била опитвана на три пъти в Америка. Трябва да знаем това и е особено важно да знаем защо тези институции в крайна сметка са завършили на бунището. 

Накрая, има анализ на самия Федерален резерв и на неговите незадоволителни резултати от 1913 г. насам. Това вероятно е най-маловажната от всички части, но има причина тя да е тук. Тя е най-малко важна не защото темата е незначителна, а защото за това са писали далеч по-подготвени и умели автори от мен. Но както беше споменато по-горе, тези томове като цяло остават непрочетени от друг, освен от занимаващите се с детайли историци – а Създанието продължава да се храни с безпомощните си жертви. 

В тъканта на това изследване са вплетени седем обособени нишки. Те представляват причините, поради които Федералната резервна система трябва да бъде закрита. Изразени в най-чистата си форма, без разкрасявания и обяснения, те звучат абсурдно на обикновения наблюдател. Но тази книга има за цел да покаже, че въпросните твърдения лесно може да бъдат доказани. 

Федералната резервна система трябва да бъде закрита по следните причини: 

  • Тя не е в състояние да изпълни заявените си цели. (първа глава)
  • Това е картел, работещ против обществения интерес. (трета глава)
  • Това е върховният инструмент на лихварството. (десета глава)
  • Тя поражда най-нечестния от всичките ни данъци. (десета глава)
  • Тя насърчава войната. (четиринайсета глава)
  • Тя дестабилизира икономиката. (двайсет и трета глава)
  • Тя е инструмент на тоталитаризма. (пета и двайсет и шеста глава)

Това е история за безграничните пари и скритата глобална власт. Добрата новина е, че повествованието е занимателно като художествена литература, а това, както вярвам, ще добави удоволствие и вълнение към процеса на учене. 

Лошата новина е, че всички подробности в това, което следва, са верни.

Г. Едуард Грифин

Можете да поръчате „Създанието от Джекил Айлънд“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *