Какво ще четем от издателство „Труд“ през 2022 г.: Златна класика от Йовков, бестселър на „Ню Йорк таймс“ и чудни книжки за Зайчето Питър

Хитови световни романи, златни класики, провокативна публицистика, детски книжки, български автори и още много ценни четива излязоха с логото на книгоиздателска къща “Труд” през 2021 година. 

Какво да очаквате от издателството през 2022 г.

“Избрано” от Йордан Йовков

Още в първите дни на новата 2022 г. ще е факт поредната подбрана книга в луксозната поредица “Златна класика” – “Избрано” от Йордан Йовков. В над 650 стр са поместени най-любимите на българите и обичани цикли: „Вечери в Антимовския хан”, „Старопланински легенди”, „Песента на колелетата”, „Те победиха”, „Женско сърце”, „Ако можеха да говорят”. Подобаващо място в него заема и повестта „Земляци”.

Кратка история на… всичко най-важно

През 2022 г. издателство “Труд” ще стартира и нова поредица, в областта, която е знакова за екипа – енциклопедиите. Поредицата “Кратка история на…” ще съдържа 6 пълноцветни енциклопедии: Кратка енциклопедия на живота на земята”, “Кратка енциклопедия на изкуството”, “Кратка енциклопедия на научните открития”,  “Кратка енциклопедия на науката”, “Кратка енциклопедия на космическите открития”, “Кратка енциклопедия на войните. Всяка енциклопедия е от 32 страници, размер 280 x 230 mm, с речник, пълноцветни  илюстрации и снимки. Твърди корици. Предназначена за деца от 7 до 14 години.

120 години от появата на Зайчето Питър

През 1902 г. едно зайче със синьо палтенце скача в градината на лов за репички. И по време на този съдбовен лов за репички, той скача и в сърцата на читателите, откъдето никога не си тръгва. Зайчето Питър е вдъхновилo много романи, пиеси, филми и е част от детството на поколения по целия свят. По случай 120-годишнината през 2022 г. на “Приказка за ЗАЙЧЕТО ПИТЪР” ще излезе  с оригиналните илюстрации, с оригиналния текст, със специална юбилейна корица. А през цялата година ще има още нови заглавия – “Големият лов на Великденски яйца”, “Пикникът на Питър”, “Честит рожден ден, Питър”, “Честит Великден”, музикалната книжка “Разходка из природата” и още, и още.

За спортните фенове и любителите на лова

За всички фенове на футбола – през пролетта на 2022 г. предстои ново, актуализирано издание на “Световна футболна енциклопедия” от най-авторитетния футболен журналист Румен Пайташев. В нея ще намерите всичко за най-големите футболни първенства в света, за прочутите играчи, треньори, съдии, ръководители и деятели. Всичко за Пеле и Гаринча, Кройф и Бекенбауер, Ди Стефано и Марадона, Платини и Еузебио, Пушкаш и Боби Чарлтън, Херера и Роко, Меноти и Билярдо, Хавеланж и Роуз, Аспарухов и Стоичков. Всичко най-интересно в света на футбола от А до Я, събрано в една книга!

През юни 2022 г. се очаква и интересното ново издание на единствената “Българска енциклопедия на лова” от Мир Богоев. Справочникът е най-пълното и задълбочено изследване за всичко, свързано с историята и практиката на най-древния начин за препитаване. Структурирана е в няколко раздела – първият е отделен на историята на лова заедно със социалните, политическите и организационните аспекти на това занятие от праисторическо време до наши дни. Второто структурно звено е посветено на проблемите на ловното оръжие и на различните ловни практики. Третата част е посветена на ролята на кучето в лова, четвъртата – обхващаща по-голямата част от книгата – се занимава с дивеча: различните видове птици и бозайници. Специално внимание е отделено на ловните правила и оформянето им в Кодекс на честта на ловеца.

И още…

Джейн Джонсън ще зарадва дамите с “Пътят на солта”. В третия роман за нашия книжен пазар писателката ще въвлече читателя в екзотиката на Мароко и тайните зад едно старо писмо с голяма археологическа (и не само) стойност.

Нови детски книжки предстоят в каталога на издателство “Труд” – “Моите първи 150 думи” от престижното “Британика букс”; поредица “Приказки преди лягане” – “Защо маймунките спят по дърветата” и “Как мечето загуби своята опашка” цветни и с твърди корици; от Чичо Ники – “Гошо и капризната принцеса”, нови попълнения с детски класики в Златни детски книги.

За сериозните читатели ще стартираме годината с бестселъра на Ню Йорк Таймс – “Последно броене: 1945” от Крис Уолъс, проследяваща в детайли атомните бомбардировки и проекта “Манхатън”; следват “Израелското лоби и американската външна политика” от Джон Меърсхаймер; “Балканите” от Йоргос Деластик и др.

Нова поредица с мистериозни криминални загадки ще зарадва читателя през лятото. Авторът е Дейвид Мики, а първата книга се нарича “Мистерии в Лхаса”. Книгата е продадена на повече от 10 езика и е в стила на Дан Браун, в смесица с добрата традиция на китайските загадки на Ван Хюлик.

Разбира се, изненадите от издателството ще предстоят през цялата година, винаги с една цел – да са полезни за читателя, обещават от КК „Труд“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *